• Посилання скопійовано

Нарахування ЄСВ на дохід, виплачений у натуральній формі

Лист ПФУ від 20.03.2012 р. №6288/03-30 «Щодо нарахування ЄСВ на дохід, виплачений у натуральній формі»

ПФУ відповів на запит щодо нарахування ЄСВ на суми виплат, що здійснюються в натуральній формі.

База для нарахування ЄСВ визначена ст. 7 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Ч. 1 ст. 7 Закону визначено, що єдиний внесок нараховується: для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 ч. 1 ст. 4 цього Закону, – на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», та суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону ЄСВ обчислюється виключно у нацвалюті, у т.ч. з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Застосування підвищувального коефіцієнта Законом не передбачене.

Поряд з цим згідно з ч. 2 ст. 8 Закону ЄСВ не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску.

Водночас Фонд зазначає, що контроль за дотриманням вимог Закону «Про оплату праці» здійснюють Мінсоцполітики та органи ДПСУ.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»