• Посилання скопійовано

Соціальна відпустка на роботі за сумісництвом

Чи надається додаткова відпустка за основним місцем роботи і на роботі за сумісництвом жінці, яка має двох дітей віком до 15 років?

Тривалість відпусток визначається Законом України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року №504/96-ВР (далі — Закон №504), іншими законами та іншими нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.

Святкові й неробочі дні (ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону №504), не враховуються.

Згідно зі статтею 2 Закону №504 право на відпустки мають громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності й галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізособи.

Працівник, який уклав трудовий договір про роботу за сумісництвом, перебуває у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією або фізособою і тому має право на додаткову оплачувану відпустку. Це підтверджено і частиною третьою статті 56 КЗпП, відповідно до якої робота на умовах неповного робочого часу (а робота за сумісництвом є одним із її різновидів) не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Відповідно до статті 19 Закону №504 жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Згідно зі статтею 4 цього Закону зазначена відпустка належить до соціальних.

Пунктом 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року №43, передбачено, що відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Отже, жінці, яка має двох дітей віком до 15 років, додаткова відпустка надається як за основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом.

Ольга ХАРЕЧКО, заступник головного редактора журналу «Довідник кадровика»

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»