• Посилання скопійовано

Порядок сплати єдиного внеску підприємцем зазначається у договорі про добровільну участь

Фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування уклала з територіальним органом ПФУ 18.01.2011 р. договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме: на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачувала єдиний внесок. З 01.01.2012 р. ця особа планує перейти із загальної системи оподаткування своїх доходів на сплату єдиного податку та знову укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. У зв’язку з тим, що фізособа-підприємець (платник єдиного податку) є інвалідом другої групи і вважає, що у зв’язку з цим вона буде звільнена від сплати єдиного внеску у розмірі 34,7% (до ПФУ та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття), виникає запитання: чи буде вона звільнена від сплати єдиного соціального внеску у розмірі 34,7%, враховуючи те, що пунктом 3.1 Типового договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування передбачена ставка єдиного соціального внеску 36,6% (34,7 + 1,9)?

Роз’яснення Пенсійного фонду України від 30.01.2012 р. №2084/03-30 <витяг>

Відповідно до підпункту 4 частини першої етапі 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) фізичні особи — підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску.

Згідно з абзацом другим частини першої статті 10 Закону фізособи -підприємці, в т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та/або від нещасного випадку па виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та беруть добровільну участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,6 відсотка від суми, що визначається такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (частина п’ята статті 10 та частина одинадцята статті 8 Закону).

Порядок сплати єдиного внеску зазначається у договорі про добровільну участь.

Іншого чинним законодавством не передбачено.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»