• Посилання скопійовано

Допомога на дітей та інвалідів

Поточного року розмір прожиткового мінімуму має не один раз підвищуватися (загалом на 14% — до 1095 грн). Завдяки цьому дещо збільшуються і всі види соцдопомоги, які до нього прив’язані: допомога дітям-інвалідам, сім’ям з дітьми й малозабезпеченим. «Сегодня» регулярно повідомляє про всі зміни в розмірах виплат, тож читачі запитують у нас, як саме вони розраховуються і виплачуються. На ці запитання нам відповіли директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики В. Мущинін і начальник відділу соціальної підтримки інвалідів департаменту соцзахисту інвалідів Мінсоцполітики С. Руда.

Допомога для дітей та інвалідів

«Чи отримаю я грошову допомогу на одну дитину, якщо до декрету не працювала? Чоловік працює без трудової книжки. Де і як можна отримати ці гроші?»

Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини або опікуну, що постійно проживає разом з дитиною. Це передбачено у ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» і Порядку призначення і виплати держдопомоги сім’ям з дітьми, затвердженому постановою Кабміну №1751. При цьому наявність або відсутність трудового стажу жінки до народження дитини не впливає на право отримання згаданої допомоги. Для її призначення до органу праці й соцзахисту населення потрібно пред’явити паспорт чи інший документ, що засвідчує особу, а також: заяву одного із батьків (опікуна), складену за формою, затвердженою Мінсоцполітики; копію свідоцтва про народження дитини; виписку із Держреєстру актів цивільного стану про народження дитини, видану відділом реєстрації актів цивільного стану, або довідку для призначення допомоги при народженні дитини, видану виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради. З 1 квітня 2012 р. допомога при народженні однієї дитини становить 27330 грн. Перша виплата — 9110 грн. Решту суми сім’я отримуватиме протягом двох років, по 759 грн 17 коп. щомісяця.

«Моя дочка є інвалідом з дитинства (у неї ДЦП). До 18 років я отримувала на неї пенсію 750 грн. 6 січня 2012 року їй виповнилося 18 років. Ми пройшли комісію МСЕК, і їй визначили групу I підгрупу «а», оскільки вона потребує постійного догляду. Нам призначили мінімальну пенсію у розмірі 822 грн і сказали, що це все. Я розлучена, не працюю, дочка не вчиться і не працює. Аліментів чи будь-якої іншої допомоги теж немає. Юристи сказали, якщо я визнаю дочку в суді недієздатною, то отримуватиму від соцзабезу ще трохи більше 600 грн. Чи це правда?»

Ваша дочка як інвалід з дитинства гр. І підгрупи «а» має право на отримання державної соцдопомоги згідно із ЗУ «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам». Нині розмір допомоги є значно більшим (1438,5 грн), ніж розмір пенсії, яку отримує ваша дочка (822 грн). Для призначення цього виду допомоги їй потрібно подати заяву до органів праці й соціального захисту населення за місцем проживання та письмово повідомити органи Пенсійного фонду про припинення пенсії. Допомогу їй буде призначено від дня звернення, з урахуванням раніше виплаченої пенсії.

Для розрахунку розміру допомоги вам слід знати, що соцдопомога інвалідам з дитинства I гр. призначається у розмірі 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 квітня — 838 грн). З 01.01.2012 р. відбулося збільшення розміру надбавки для догляду за інвалідом з дитинства I гр. підгрупи «а». Її розмір становить 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому для інвалідів з дитинства І гр. підгрупи «б» цей розмір дорівнює 50% такого мінімуму.

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»