• Посилання скопійовано

Допомога з тимчасової непрацездатності донору

До комісії із соціального страхування застрахована особа надала листок непрацездатності. Страховий стаж цього працівника становить 2 роки, але він повідомив, що є донором та мас право на виплату матеріального забезпечення в розмірі 100% середньої зарплати (доходу). На підставі якого нормативного документа допомога з тимчасової непрацездатності виплачується донору в розмірі 100% середньої зарплати (доходу)? Який документ працівник повинен надати до комісії із соцстрахування для підтвердження такого статусу?

Стаття 37 Закону України від 18.01.2001 р. №2240-Ш «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» передбачає низку випадків, коли застраховані особи мають право на виплату допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

Одним із таких випадків є отримання застрахованою особою — донором пільги, передбаченої ст. 10 Закону України від 23 червня 1995 року №239/95-ВР «Про донорство крові та її компонентів» (далі — Закон України №239/95-ВР).

Згідно зі ст. 10 Закону України №239/95-ВР донорам, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку з захворюванням виплачується у розмірі 100% середньої зарплати донора незалежно від стажу роботи.

Така пільга цим донорам надається протягом року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості.

Підставою для надання такої пільги є довідка (ф. №435/о, затверджена наказом МОЗ України від 07.07.2003 р. №301), що видається медичним закладом за місцем здачі крові згідно з пп. 2.8 Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затвердженого наказом МОЗ України від 1 серпня 2005 року №385.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»