• Посилання скопійовано

Врахування донарахованої зарплати під час обчислення середньоденного заробітку

Чи враховується заробітна плата за жовтень ? грудень 2011 року, донарахована у лютому 2012 року, під час обчислення середньоденного заробітку для надання допомоги по вагітності та пологах з 15 лютого 2012 року?

Середня заробітна плата для оплати листка непрацездатності обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата застрахованої особи для оплати листка непрацездатності, є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Відповідно до пункту 7 Порядку середня заробітна плата обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі).

Згідно з п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату України від 13.01.2004 р. №5, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

У наведеному випадку донарахована в лютому заробітна плата за жовтень ? грудень 2011 року не включається до розрахунку середньоденного розміру заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, оскільки лютий не входить до розрахункового періоду (серпень ? січень).

Коваленко Н.М., завідувач відділу соціальних виплат обласної дирекції Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»