• Посилання скопійовано

Працедавець зобов'язаний зберегти робоче місце для жінки, яка перебуває у декреті

Лист Мінсоцполітики від 16.05.2012 р. №158/13/133-12

Мінсоцполітики у листі від 16.05.2012 р. №158/13/133-12 зазначило, що працедавець не має права вивести працівницю зі штату під час її перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

На період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років за працівником зберігається місце роботи (посада).

Зазначена категорія працівників не може бути звільнена за ініціативою працедавця, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням.

Частково оплачувана відпустка для догляду за дитиною надається жінці повністю або частково протягом терміну до досягнення дитиною трирічного віку. При цьому жінка може на власний розсуд у будь-який час припинити частково оплачувану відпустку, а потім знову піти у таку відпустку або, перебуваючи у такій відпустці, стати до роботи на умовах перебування робітниці у відпустці для догляду за дитиною працедавець має право прийняти іншого працівника для заміщення тимчасово не зайнятої посади до фактичного виходу на роботу жінки, яка перебуває у відпустці. З таким працівником укладається терміновий трудовий договір.

У разі якщо у працівника закінчилася відпустка для догляду за дитиною або ж такий працівник виявив бажання стати до роботи на умовах неповного робочого часу, перебуваючи у цій відпустці, то він виходить на посаду, яку обіймав до отримання цієї відпустки. Інший працівник, який на час перебування зазначеного працівника у відпустці працював на цій посаді за терміновим трудовим договором, підлягає звільненню.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»