• Посилання скопійовано

«Спрощенці» сплачуватимуть єдиний внесок поквартально, а підприємці на загальній системі ? раз на рік

Закон України «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (текст законопроекту із пропозиціями Президента від 06.09.2012 р., прийнятий ВРУ 18.09.2012 р.)

18 вересня Верховна Рада прийняла із поправками Президента закон, що вносить зміни до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Докладніше про перший варіант законопроекту, який прийнятий ВРУ, але ветований Президентом, ми писали тут  >>
Оновлений текст проекту, прийнятий ВРУ, подано на підпис Президенту. Відповідно до нього:
1.    Усі платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20-го числа наступного місяця. При цьому звіт подається за місяць, як і раніше.
Винятки щодо терміну сплати ЄСВ передбачено для:
•    фізичних осіб ? приватних підприємців, у т.ч. «спрощенців» та членів їхніх сімей, осіб, які забезпечують себе роботою самостійно (пункти 4 і 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ) ? порядок сплати для них встановлено окремо, див. нижче;
•    гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати ЄСВ за місяць не пізніше 28-го числа наступного місяця.
2.    Фізичні особи ? приватні підприємці (крім «спрощенців» та членів їхніх сімей), зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року. Звітним періодом є рік.
3.    Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та ті члени їхніх сімей, які беруть участь у їхній підприємницькій діяльності, ? сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20-го числа наступного за цим кварталом місяця. Звітним періодом є рік.
4.    Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (займаються незалежною професійною діяльністю, а саме: науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями) ? сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року. Звітним періодом також є рік.
Зміни наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону.

Проект Закону тут >>>

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»