• Посилання скопійовано

Які виплати належаться в декретній відпустці та як їх отримати?

У нашій країні ті суми, що належаться жінкам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, відрізняються від тих, що їх справді виділяє держава

На перший погляд, оформити декретну відпустку здається просто. Досить узяти в жіночій консультації листок непрацездатності та віднести на підприємство. Потім видається медвисновок, на підставі якого жінки отримують оплачувану відпустку на 70 днів до пологів і 56 після пологів.
У разі важких пологів або народження близнят, двійнят мамам належаться ще 70 днів заслуженого відпочинку. Ще довше можуть сидіти вдома потерпілі від аварії на ЧАЕС, віднесені до 1 — 4 категорій, — 90 днів до і після пологів. Якщо до пологів майбутня мама не витратила належні їй дні, їх залишок переноситься на післяпологовий період.
У всі ці терміни кожна представниця прекрасної статі, яка перебуває в декреті, отримує допомогу. Виплати в розмірі 100% середньої заробітної плати, незалежно від стажу, виділяються, як правило, Фондом соцстрахування.
Проте якщо жінка працювала за цивільно-правовим договором, то вона позбавлена права отримувати матеріальну допомогу від Фонду, оскільки не є застрахованою особою. У такому разі їй треба буде узяти не лікарняний листок, а довідку, і допомога у зв’язку з вагітністю і пологами буде такою самою, як у безробітних.
А непрацюючим мамам і жінкам, що займаються підприємницькою діяльністю, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується у розмірі 25% розміру прожиткового мінімуму, а, наприклад, жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні, — у розмірі 100% мінімального розміру допомоги з безробіття. Отже, наприклад, домогосподарка може розраховувати на допомогу в розмірі 25% від прожиткового мінімуму.

Джерело: Delfi.ua

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»