• Посилання скопійовано

Як чоловікові піти в декрет?

Нині жінки борються всіма можливими способами заради рівності з чоловіками, і це у них непогано виходить

Проте як тільки мова заходить про спроби сильної половини зайняти місце слабкої — суспільство зустрічає такі наміри з осудом, принаймні в наший країні. Як не дивно, але, незважаючи на стереотипи, що вже давно прижилися, що роль няньки повинна виконувати жінка, все-таки деякі чоловіки готові піти у відпустку заради догляду за дитиною чи дітьми.
За статистикою в Україні близько 25 тис. тат, що пішли в декрет. Це вельми непоганий показник порівняно з тим, що було буквальне 3-4 роки тому.
Причин перевтілення чоловіків у «вусатих матусь» є кілька. Одна з них — жінки знаходять собі більш високооплачувану роботу, і тоді подружжя міняється місцями, розподіляючи обов'язки вже трохи інакше. Іншою підставою до такого кроку може бути бажання чоловіка зберегти за собою посаду в період криз і зміни влади. Адже за законом людину, яка перебуває у відпустці, у тому числі й декретній, не мають права звільнити. І ця людина може доглядати за своїм чадом до його трирічного віку.
Як свідчить практика, в більшості українських сімей відпустку для догляду за дітьми ділять навпіл. Тобто перші півтора року вдома сидить, наприклад, мама, наступні — батько.
Щоб офіційно отримати «звільнення» в декрет і допомогу для догляду за дитиною, чоловікові необхідно написати заяву і подати своєму керівництву. До документа ще слід додати довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки і виплату їй допомоги з догляду за дитиною припинено (із зазначенням конкретної дати). Виплата допомоги продовжиться для того з подружжя, хто доглядатиме за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Джерело: Delfi.ua

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»