• Посилання скопійовано

Пенсіонери-підприємці на загальній системі сплачують ЄСВ на загальних підставах

Чи повинна сплачувати за себе єдиний внесок фізична особа — підприємець, яка обрала загальну систему оподаткування і є пенсіонером?

Фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, п. 4 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ визначено платниками єдиного внеску.
Базою для нарахування єдиного внеску для зазначених платників (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) є сума доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону про ЄСВ звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Фізичні особи — підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування і є пенсіонерами, сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»