• Посилання скопійовано

Фізособа - підприємець перейшла на загальну систему: який порядок сплати єдиного внеску

Фізособи - підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи на загальну, нараховують та сплачують суми ЄСВ у вигляді авансових платежів на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід

Фізособа - підприємець перейшла на загальну систему: який порядок сплати єдиного внеску

Фізособи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який він сплачується.  

Проте платники можуть сплачувати ЄСВ у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому суми ЄСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. 

Фізособи - підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, сплачують за себе єдиний внесок протягом року до:

- 15 березня;

- 15 травня;

- 15 серпня;

- 15 листопада

у вигляді авансових платежів в розмірі 25 % річної суми ЄСВ, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум ПДФО - суб’єктів підприємницької діяльності. При цьому, суми ЄСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації, та не можуть бути меншими за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Отже, фізособи - підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну, нараховують та сплачують суми ЄСВ у вигляді авансових платежів на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»