• Посилання скопійовано

Інвалідів можуть повністю звільнити від сплати за себе ЄСВ

До Ради подано законопроект, яким передбачено інвалідів-самозайнятих осіб, які одержують пенсію або соцдопомогу, звільнити від сплати єдиного внеску

Інвалідів можуть повністю звільнити від сплати за себе ЄСВ

У Верховну Раду України подано на розгляд  законопроект від 23.01.2014г № 4011, яким пропонується внести зміни в п. 4 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464 "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування".

Так, передбачається встановити, що особи, вказані в п. 5 ч. 1 статті 4 Закону (особи, що забезпечують себе роботою самостійно), звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є інвалідами і одержують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Нагадаємо, що відповідно до п.4 ст.4 Закону про збір і облік ЄСВ, пенсіонери і інваліди, які відповідно до закону одержують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати за себе єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування тільки в тому випадку, якщо вони використовують спрощену систему оподаткування при здійсненні підприємницької діяльності. Такі громадяни можуть бути платниками ЄСВ тільки за умови їх добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Якщо вищезгадані категорії громадян не є платниками єдиного податку, а використовують загальну систему оподаткування, або займаються незалежною професійною діяльністю, наприклад медичною, науковою, адвокатською, нотаріальною і т.п. і одержують дохід від цієї діяльності за умови, що вони не є найнятими робітниками або підприємцями, такі громадяни є платниками  ЄСВ на загальних підставах.

Розмір обов'язкової ставки ЄСВ для підприємців встановлений на рівні 34,7% бази нарахування. Збір сплачується такими категоріями платників поквартально    авансовими  внесками (до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада). Розмір авансових платежів становить 25% річної суми ЄСВ, обчисленої для сплати авансових сум ПДФО і не може бути менше розміром мінімального страхового внеску за місяць, в якому одержаний дохід.

Джерело: ДФС в Автономній Республіці Крим

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»