• Посилання скопійовано

Мобілізовані підприємці зобов’язані вчасно сплачувати ЄСВ

Львівські податківці роз'яснили нюанси сплати єдиного соціального внеску мобілізованими на військову службу підприємцями

Мобілізовані підприємці зобов’язані вчасно сплачувати ЄСВ

Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, є платниками єдиного внеску відповідно до пунктів 4 та 5 частини першої статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).

Підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та ті, які замаються незалежною професійною діяльністю, єдиний внесок нараховують на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, нараховують єдиний внесок на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе та членів сім'ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Розмір єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців встановлений в розмірі 34,7 відсотка бази нарахування єдиного внеску.

Слід врахувати, що до страхового стажу фізичної особи зараховуються періоди, протягом яких особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та за які щомісяця сплачено єдиний внесок у сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Несплата єдиного внеску позбавляє застраховану особу на соціальний захист у сфері соціального страхування, в першу чергу на пенсійне забезпечення.

Відповідно до частини дванадцятої статті 9 Закону №2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Враховуючи зазначене, фізичні особи – підприємці, які призвані до військової служби (відповідно до часткової мобілізації), зобов’язані сплачувати єдиний внесок своєчасно та в повному обсязі.

Пільг зі сплати єдиного внеску для даної категорії платників чинним законодавством не встановлено.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»