• Посилання скопійовано

Нарахування ЄСВ на зарплату інваліда залежить від класу профризику

Підприємець нараховує єдиний внесок на зарплату працівників-інвалідів у розмірі, встановленому залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого його віднесено

Нарахування ЄСВ на зарплату інваліда залежить від класу профризику

Розмір єдиного внеску для кожної категорії платників і пропорції його розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування визначаються ст. 8 Закону про ЄСВ.

Платники-роботодавці нараховують єдиний внесок із суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» (далі — Закон про оплату праці), залежно від визначеного класу професійного ризику виробництва, до якого віднесено платника єдиного внеску, з урахуванням видів його економічної діяльності (від 36,76 до 49,7%).

Згідно з частиною 13 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється в розмірі 8,41% їх заробітної плати, тобто фізичних осіб — підприємців не віднесено до платників єдиного внеску, які мають право здійснювати нарахування єдиного внеску на заробітну плату для працюючих у них інвалідів в розмірі 8,41%.

Таким чином, фізична особа — підприємець нараховує єдиний внесок на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі, встановленому залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого його віднесено.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»