• Посилання скопійовано

Для отримання соцвиплат переселенці мають підтвердити місце проживання

Територіальними підрозділами ДМС проводяться перевірки достовірності інформації про фактичне місце проживання внутрішньо переміщених осіб і даних, які декларувалися такими особами при взятті на облік, як внутрішньо переміщених осіб

У зв’язку із виявленням правоохоронними органами України непоодиноких фактів використання шахрайських схем та зловживань при оформленні соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, які мають наслідком безпідставне отримання з держбюджету значних коштів, направлених на соціальні виплати, а також з метою запобігання виникненню соціальної напруги серед внутрішньо переміщених осіб у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській та Харківській областях Міністерство соціальної політики повідомляє про наступне.

Територіальними підрозділами ДМС із залученням представників МВС, Нацполіції та інших органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування проводяться заходи щодо перевірки достовірності інформації про фактичне місце проживання внутрішньо переміщених осіб і даних, які декларувалися такими особами при взятті на облік, як внутрішньо переміщених осіб. Така робота має бути завершена у стислі терміни з метою проведення всіх належних внутрішньо переміщеним особам соціальних виплат у поточному місяці.

При цьому першочергово перевіряється інформація про проживання за однією адресою значної чисельності внутрішньо переміщених осіб та інформація щодо їх проживання за адресами розміщення органів виконавчої влади.

Для відновлення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, які не змінили місце проживання, потрібно особисто звернутися до управлінь соціального захисту населення та Пенсійного фонду України влади за місцем проживання відповідно до виду соціальної виплати (допомога чи пенсія).

Внутрішньо переміщеним особам, які внаслідок різних обставин змінили фактичне місце проживання, для продовження отримання пенсій та інших соціальних виплат необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за новим фактичним місцем проживання для внесення відповідної інформації до бази даних таких осіб та отримання довідки з підтвердженням внесених до неї даних про місце фактичного проживання територіальними підрозділами ДМС.

Що стосується громадян, яким складно самостійно звертатися за підтвердженням місця фактичного проживання (інваліди І-ІІ групи), органи соціального захисту та Державної міграційної служби мають вжити заходів щодо перевірки наведених в довідці про взяття на облік даних самостійно.

Одночасно інформуємо, що, оскільки пенсійні та інші соціальні виплати за лютий 2016 року проведено в повному обсязі, результати проведених перевірок будуть враховані при здійсненні виплат внутрішньо переміщеним особам, починаючи з березня 2016 року. До цього часу всі соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам здійснювались своєчасно і в повному обсязі.

В подальшому, у разі виникнення випадків неотримання внутрішньо переміщеними особами соціальних виплат такі особи можуть звернутися до територіального підрозділу ДМС за фактичним місцем проживання. Відповідна інформація від територіальних підрозділів ДМС є підставою для відновлення всіх соціальних виплат за час їх неотримання.

Таким чином, жодна особа із числа внутрішньо переміщених осіб не буде позбавлена належної їй соціальної допомоги чи пенсії та отримуватиме їх і надалі.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»