• Посилання скопійовано

Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників зазнали змін

Мінфін привів Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників у відповідність до чинного законодавства

Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників зазнали змін

Мінфін наказом від 03.03.2016 р. №308 затвердив зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників, затверджених Наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. №1162.

Таким чином, Мінфін привів ці документи у відповідність до норм чинного законодавства, а саме - Закону №835 та Закону №909.

Нагадаємо, що Законом №909 запроваджено єдину ставку ЄСВ у розмірі 22 % та скасовано диференційовані ставки залежно від класу професійного ризику виробництва. Відповідно з Порядку виключено положення щодо порядку надання відомостей про присвоєний клас професійного ризику виробництва. Точніше прописано, що це стосується періоду до 01 січня 2016 року.

Законом № 835 для проведення держреєстрації припинення юридичних осіб запроваджуються нові процедури та документи (відомості) органів ДФС про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати ЄСВ. Державний реєстратор або інший суб’єкт державної реєстрації направлятимуть до органів ДФС запити для отримання відомостей про наявність/ відсутність заборгованості. Органи ДФС у відповідь – зазначені відомості.

Порядком встановлено, що до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог, а також у день отримання запиту від суб'єкта державної реєстрації контролюючий орган передає до Єдиного державного реєстру у порядку інформаційної взаємодії відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску за формою № 11-ЄСВ (додаток 3).

Якщо до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог, на запит суб’єкта державної реєстрації контролюючим органом було надано відомості про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ та якщо у платника ЄСВ виникла заборгованість зі сплати єдиного внеску до проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, то контролюючий орган формує та передає до ЄДР відомості про наявність заборгованості зі сплати ЄСВ.

Після погашення такої заборгованості контролюючий орган передає до ЄДР відомості про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску.

Додаток 2 "Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску (Форма № 2-ЄСВ)" та додаток 3 "Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску (форма №11-ЄСВ)" до Порядку викладні у новій редакції.

Натомість виключено положення та відповідні додатки, відповідно до яких контролюючі органи формували та направляли:

 -  до Єдиного державного реєстру повідомлення про наявність боргу зі сплати єдиного внеску та про неможливість проведення процедури державної реєстрації припинення юридичної особи (ф.№5-ЄСВ) та повідомлення про відкликання заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (ф.№6-ЄСВ);

 - платникам єдиного внеску довідку про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску (ф.№3-ЄСВ) або рішення про відмову у видачі довідки про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску (ф.№ 4-ЄСВ).

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" у №28 (15.04.2016).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»