• Посилання скопійовано

Можливі збої в електронному реєстрі переселенців не впливатимуть на отримання виплат

З 1 серпня Міністерство соціальної політики в тестовому режимі запустило єдиний реєстр внутрішньо переміщених осіб

Можливі збої в електронному реєстрі переселенців не впливатимуть на отримання виплат

У такому режимі реєстр працюватиме до початку вересня, - повідомляють у Мінсоцполітиці.

До цього  реєстр обмежувався регіональними  форматами:  кожен окремий орган соціального захисту  адміністративно-територіальної одиниці  мав свій реєстр. Працювали вони  автономно, що унеможливлювало уявлення про загальну картину щодо  кількості переселенців, їх місця знаходження, реального стану виплат і т. д.  

Єдиний реєстр ВПО призначений для забезпечення електронної інформаційної взаємодії Міністерства соціальної політики України з громадянами, волонтерами, організаціями з питань, пов’язаних з вирішенням проблем внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Метою створення системи є підвищення якості та доступності послуг Міністерства соціальної політики з соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб в Україні за рахунок надання громадянам у електронному вигляді істотної персональної інформації, що стосується складу та обсягів належних та наданих послуг, а також надання можливості інтерактивної електронної взаємодії з Мінсоцполітики з питань безпосереднього отримання послуг. 

„Єдину інформаційну базу даних ВПО ми запустили поки що в тестовому режимі, - зазначив Міністр соціальної політики Андрій Рева. - Вона дає можливість електронного обліку всіх внутрішньо переміщених осіб. Ми тепер можемо відстежити, якщо, скажімо, переселенець внесений у реєстр у двох управліннях. Це одразу буде видно.  Також це дає можливість обміну інформацією між відповідними структурами: Державною прикордонною службою, органами Пенсійного фонду, Службою безпеки України та іншими, для того, щоб мати повну інформацію про кожного переселенця, адже  під виглядом  внутрішньо переміщених осіб можуть  маскуватися різні  „зацікавлені” особи.  

Цей реєстр створено в допомогу й правоохоронним органам.  Також,  чи  не перебував переселенець більше двох  місяців на непідконтрольній Україні території, завдяки єдиному реєстру зможе побачити Державна прикордонна служба і т.д. Усі ці процеси стають більш контрольованими й зменшується можливість зловживань. І наша задача була встановити виплати внутрішньо переміщеним особам, а не тим, хто від імені ВПО намагається їх отримати. Між іншим, за інформацією Служби безпеки України, що була надана на початку цього року,  більше 400 тисяч громадян, котрі отримували соціальні виплати, взагалі жодного разу не перетинали лінію розмежування. А  за даними Пенсійного  фонду,  після того, коли були зупинені пенсійні  виплати, з  460 800 чоловік  внутрішньо переміщених осіб,  поновлено 143 тисячам, решті - відмовлено. Вочевидь, пенсії виплачувалися на їх імена, а хто їх насправді  отримував, сказати сьогодні неможливо”. 

Зазначимо, що, за даними Міністерства соціальної політики, в Україні нараховується близько 1 мільйона 800 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Ця цифра не є остаточною.  Обнародувати  більш точні дані про кількість ВПО можна буде не раніше грудня цього року.

Оскільки Єдиний реєстр ВПО поки що працює в тестовому режимі, можуть виникати збої в роботі.

Проте, зі слів А. Реви,  такі збої впливатимуть на отримання виплат.

«Соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам, порядок їх призначення і припинення прописані постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року № 365. Там усе чітко регламентовано, й такі непорозуміння як збої в електронній системі обліку не впливають на виплати, - зазначив у телеефірі Міністр соціальної політики Андрій Рева. - Тому що центральним елементом виплат є фізична верифікація особи, причому не місця проживання, а особиста наявність переселенця. Тобто, коли соціальний інспектор зустрівся з внутрішньо переміщеною особою, склав відповідний акт, а електроніка дала збій, то державний інспектор повинен прийти ще раз, аби виявити проблему і розібратись у ній».

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»