• Посилання скопійовано

Реєстр листків непрацездатності хочуть зробити електронним

У Міністерстві охорони здоров’я затвердили План здійснення заходів щодо запобігання корупції у МОЗ. Основним пунктом плану є впровадження електронного реєстру листків непрацездатності — щоб зекономити державі і працедавцям кошти на «лівих» і помилково заповнених лкарняних.

Реєстр листків непрацездатності хочуть зробити електронним

Виконуючим обов’язки Міністра охорони здоров'я України Уляною Супру затверджено План здійснення заходів щодо запобігання корупції у Міністерстві охорони здоров'я України (Захід № 42). Найменування заходу – Запровадження електронного реєстру листків непрацездатності з метою унеможливлення зловживань під час їх обігу. 

Єдиний електронний реєстр листків непрацездатності дозволить зекономити приблизно 2 млрд грн коштів застрахованих осіб щорічно. Таку думку висловив Голова комісії з реорганізації Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності Валерій Сітайло.

За його словами, сьогодні можна говорити про активізацію розв'язання проблеми впровадження єдиного електронного реєстру листків непрацездатності (далі – ЄЕРЛН) на рівні уряду. "Завдяки активній співпраці та злагодженим діям Міністерства охорони здоров'я, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та своєчасному втручанню Кабінету Міністрів України є надія, що цей важливий проект вдасться реалізувати", - відзначає Сітайло. 

 

На сьогодні лікарняні листки видають установи охорони здоров'я, які не зацікавлені в забезпеченні контролю за обліком, рухом, видачею та продовженням листків непрацездатності, оскільки виплату допомоги здійснює Фонд.

 

"Введення на всій території України електронного реєстру дозволить не тільки забезпечити дієвий контроль за обліком і обґрунтованістю виданих та продовжених листки непрацездатності, але і допоможе здійснювати моніторинг захворюваності населення України та планувати заходи з профілактичного оздоровлення застрахованих осіб", - підкреслив Валерій Сітайло. 

У Міністерстві охорони здоров’я затвердили План здійснення заходів щодо запобігання корупції у МОЗ. Основним пунктом плану є впровадження електронного реєстру листків непрацездатності — щоб зекономити державі і працедавцям кошти на «лівих» і помилково заповнених лкарняних.

 

Основним пунктом План заходів щодо запобігання корупції у МОЗ є впровадження електронного реєстру листків непрацездатності. Ціна питання — два млрд грн на рік.

 

"Щорічно закладами охорони здоров'я України видається до 7 млн ​​листків непрацездатності, приблизно 20% з яких, у ході перевірок фахівцями Фонду, визнаються виданими або продовженими з істотними порушеннями. В результаті таких дій держава втрачає мільйони гривень застрахованих осіб. Таким чином, при введенні ЄЕРЛН орієнтовна економія коштів бюджету Фонду та роботодавців на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності може скласти суму понад 1,8 млрд. грн", - зазначив Валерій Сітайло. За його словами, впровадження реєстру дасть можливість повного контролю за видачею лікарняних з моменту звернення застрахованої особи до закладу охорони здоров'я. Також роботодавці зможуть оперативно отримувати інформацію про лікувальний заклад, що видав лікарняний листок, час звернення застрахованої особи.

Наявність реєстру дозволить уникнути тривалого перебування застрахованих осіб на лікарняному, у тому числі в різних установах. "Прозоро, оперативно і без бюрократії - ті принципи якими ми повинні керуватися", - вважає Сітайло. Він висловив надію, що дана система стане першим кроком для впровадження загальнообов'язкового державного медичного страхування.

На даний час Міністерством охорони здоров’я  підписано відповідний наказ до запровадження в дію електронного реєстру листків непрацездатності.

Запровадження електронного реєстру листків непрацездатності (відеосюжет)>>>

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»