• Посилання скопійовано

Особливості нарахування та сплати ЄСВ у 2017 році: роз'яснює ДФСУ

ДФСУ надала роз'яснення щодо нарахування та сплати ЄСВ фізособами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність

Особливості нарахування та сплати ЄСВ у 2017 році: роз'яснює ДФСУ

ДФСУ у листі від 30.12.2016 р. № 41658/7/99-99-13-02-01-17 нагадує, про набрання чинності з 1 січня 2017 року Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VІІІ. Цим Законом, зокрема, внесено зміни до Закону про ЄСВ щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізособами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Так, з 01.01.2017 р. підприємці-"спрощенці", віднесені до I групи платників ЄП, мають право сплачувати ЄСВ у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до статті 24 Закону №1058-IV, пропорційно сплаченому єдиному внеску.

Базою нарахування ЄСВ для платників, зазначених у пунктах 4 (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 Закону про ЄСВ, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. З 2017 року якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Згідно з нормами частини п’ятої статті 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22% до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску.

 

Щодо сум ЄСВ, які необхідно буде сплатити у 2017 році

Податківці нагадують, що Законом про держбюджет-2017 визначено:

- прожитковий мінімум для працездатних осіб на 2017 рік:

  • з 1 січня   2017 року – 1600 грн;
  • з 1 травня 2017 року – 1684 грн;
  • з 1 грудня 2017 року – 1762 грн;   

- мінімальну заробітну плату з 1 січня 2017 року – 3200 грн.

Враховуючи розмір ЄСВ (22%) та норми Закону № 1801максимальна величина бази нарахування ЄСВ для фізичних  осіб – підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність на 2017 рік становитиме:

  • з 1 січня 2017 року – 40000 грн (1600 х 25);
  • з 1 травня 2017 року – 42100 грн (1684 х 25);
  • з 1 грудня 2017 року – 44050 грн (1762 х 25).

Якщо сума доходу (прибутку) на місяць перевищує цю суму, то ЄСВ сплачується лише з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, яка встановлена законодавством. Тобто максимальна сума ЄСВ, яку необхідно сплатити фізособі – підприємцю та особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, за 2017 рік становитиме:

  • з 1 січня 2017 року – 8800 грн (40000 х 22%);
  • з 1 травня 2017 року – 9262грн (42100 х 22%);
  • з 1 грудня 2017 року – 9691 грн (44050 х 22%).

Для підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, крім фізичних осіб – підприємців віднесених до I групи платників ЄП, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Отже, мінімальна сума ЄСВ для таких осіб за 2017 рік:

  • з 1 січня – 704 грн (3200 х 22%).

Для ФОП, віднесених до I групи платників ЄП, визначених у пп. 1 п. 291.4 ПКУ, та скористалися зазначеною нормою, мінімальна сума ЄСВ у 2017 році:

  • з 1 січня 2017 року – 352 грн (3200 х 0,5 х 22%).

Водночас податківці наголошують, що страховий стаж таким особам буде зараховуватись пропорційно сплаченому ЄСВ.    

 

 

Щодо звільнення від сплати єдиного внеску

З 01.01.2017 р. фізособи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Ця норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

        

Щодо термінів сплати ЄСВ

Терміни сплати ЄСВ для фізосіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у 2017 році залишаться незмінними, а саме: Фізособи – підприємці, які обрали:

- підприємцями-"єдинниками" - до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок;

-  підприємцями-"загальносистемниками" - до 10 лютого наступного року;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність - до 1 травня наступного року.

   

Щодо строків та порядку подання обов’язкової звітності підприємцями та особами, які провадять незалежну професійну діяльність        

Строки та порядок подання Звіту з ЄСВ (додаток 5) залишилися незмінними.

 

Щодо періоду, за який необхідно сплати ЄСВ у разі припинення підприємницької діяльності, та подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна»

Фізособа – підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до ЄДР запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою, а отже і позбавляється статусу платника єдиного внеску.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

У разі припинення діяльності фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності .

Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою –підприємцем або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту. Відповідно ЄСВ необхідно сплатити до дати подання Звіту включно.

Крім цього, зняття з обліку фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, здійснюється органами доходів і зборів на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, а осіб, які провадять незалежну професійну діяльність – за їхньою заявою, після проведення перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

У разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, така особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою-підприємцем або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»