• Посилання скопійовано

Федерація роботодавців України про збільшення ЄСВ для підприємств зі шкідливими умовами праці

15 травня бізнес, журналісти та експерти достатньо жваво обговорювали повідомлення про намір Кабміну збільшити ЄСВ для підприємств з шкідливими умовами праці та шкідливими робочими місцями

Федерація роботодавців України про збільшення ЄСВ для підприємств зі шкідливими умовами праці

За інформацією прес-служби Мінсоцполітики, Міністр заявив, що попередньо узгодив з організаціями роботодавців наміри збільшити розміри ставки ЄСВ для підприємств зі шкідливими умовами праці.

У Федерації роботодавців України зазначають, що дійсно, кілька років поспіль, намагаючись віднайти шляхи вирішення проблеми пільгових пенсій для підприємств, Федерація ставить перед Урядом питання ліквідації зобов'язань підприємств компенсувати витрати пільгових пенсій за списками № 1 та №2.

«Обсяг цих зобов'язань перевищує 4 млрд грн, які щороку вимиваються з обігових коштів підприємств. Борги по цих виплатах вже перевищили 8 млрд грн і продовжують зростати, втягуючи все більше підприємств у процедуру банкрутства і ліквідації. Чимало випадків, коли зобов'язання по пільгових пенсіях колишнім працівникам навіть перевищують фонди оплати праці нинішніх працівників цього підприємства», - коментує профільний експерт, директор департаменту соціальної політики ФРУ Юрій Кузовой.

Саме тому Федерацією та Мінсоцполітики спільно було напрацьовано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо пільгового пенсійного забезпечення окремих категорій осіб)», який був зареєстрований у парламенті ще у квітні 2015 року за №2632. І саме норми цього законопроекту передбачається включити до комплексної реформи, анонсованої Урядом. Зазначеним законопроектом пропонується звільнити роботодавців від зобов'язань відшкодовувати витрати на виплату і доставку пенсій за списками №1 та №2.

Натомість, для відшкодування Пенсійному фонду України витрат на пільгові пенсії, пропонується запровадити додаткові ставки ЄСВ у розмірі:

Таким чином, замість компенсації пенсій особам, які напрацьовували свій «шкідливий» стаж в багатьох випадках ще за радянських часів, підприємства сплачуватимуть підвищену ставку ЄСВ лише у разі і лише за працівників, які сьогодні за результатами атестації зайняті на шкідливих роботах.

«Фактично, запроваджуватиметься професійне пенсійне квазістрахування такого працівника. У свою чергу роботодавець буде економічно напряму зацікавлений виводити із шкідливих умов або зменшувати шкідливі фактори, оскільки це прямо знижуватиме його витрати на страхування таких осіб», - резюмував Юрій Кузовой.

***

Читайте також: Для підприємств зі шкідливими умовами праці можуть збільшити розмір ЄСВ

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»