• Посилання скопійовано

Особливості праці голови та членів фермерського господарства та сплати ними ЄСВ

Одночасно з'явились роз’яснення від Мінсоцполітики та ДФС, які стосуються умов застосування праці голови та членів фермерського господарства та сплати ЄСВ за них

Особливості праці голови та членів фермерського господарства та сплати ними ЄСВ

Згідно із ст. 1 Закону № 973, фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону. Саме тому фермерське господарство підлягає державній реєстрації або як юрособа, або фізособа - підприємець. 

Фермерське господарство, зареєстроване як юрособа, має статус сімейного фермерського господарства, за умови що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї (родинний зв’язок визначається відповідно до ст. 3 СКУ). 

Фермерське господарство без статусу юрособи організовується на основі діяльності фізособи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізособа - підприємець та члени її сім’ї. 

Залучення сімейним фермерським господарством інших громадян може здійснюватися виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок. І, звісно, праця таких сторонніх громадян підлягає оплаті на підставі трудового договору (як зарплата) або цивільно-правового договору (як винагорода). А на що можуть претендувати голова та члени фермерського господарства? 

 

Особливості праці членів ФГ

Фахівці Мінсоцполітики у листі від 14.06.2017 р. №306/0/22-17 нагадує, що, відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону № 973, головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в Статуті особа. А ч. 1 ст. 3 цього Закону встановлена заборона бути членами фермерського господарства особам, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом). 

Тому, якщо головою фермерського господарства є його засновник або член, то вони не перебувають у трудових відносинах із фермерським господарством і не мають права на зарплату. 

Відповідно до ст. 27 Закону №973 трудові відносини членів фермерського господарства регулюються Статутом, а осіб, залучених до роботи за трудовим договором (контрактом), - законодавством України про працю. 

Саме тому з членами фермерського господарства трудові договори не укладаються, а особливості їхньої праці регулюються статутом відповідного фермерського господарства. 

Але: на відміну від найманих працівників засновник та члени фермерського господарства мають право на отримання (розподіл) прибутків, що виникають внаслідок діяльності цього господарства за умовами, визначеними Статутом або договором про створення сімейного фермерського господарства. 

Зазначимо, що ці особливості праці у фермерському господарстві впливають на порядок сплати ЄСВ. 

Фахівці Мінсоцполітики на питання сплати ЄСВ у своєму роз’ясненні не відповіли. А от податківці надали детальне роз’яснення з цього приводу у листі від 03.05.2017 р. №10961/7/99-99-13-02-01-17.

 

Порядок сплати ЄСВ членами та головою ФГ 

Податківці зауважили, що у Законі №973 розрізняються поняття "голова фермерського господарства" та "члени фермерського господарства". Вони регламентуються різними статтями цього Закону. 

У випадку із фермерським господарством – юрособою, названі фізособи не перебувають у трудових відносинах, зарплати не отримують, а розподілений між ними прибуток не належить до бази нарахування ЄСВ за ст. 7 Закону про ЄСВ.

Також ч. 1 статті 10 Закону про ЄСВ визначено коло платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ. Зокрема, добровільно сплачувати ЄСВ мають право члени фермерського господарства.

Виходячи з наведеного, право на добровільну сплату ЄСВ мають виключно члени фермерського господарства. А голова фермерського господарства не має такого права. 

Порядок сплати ЄСВ членами та головою фермерського господарства, що організовується на основі діяльності фізособи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства інший. У цьому випадку відповідно до ст. 8-1 Закону №973 та відповідних норм Закону про ЄСВ фізособа - підприємець (голова фермерського господарства) є для себе одночасно страхувальником і застрахованою особою. Тому такий голова має обов'язок щодо своєчасного та в повному обсязі нараховування, обчислення і сплати ЄСВ.

А ось члени сім'ї такої фізособи – підприємця можуть реалізують своє право на формування страхового стажу шляхом добровільної сплати ЄСВ відповідно до статті 10 Закону про ЄСВ, як члени фермерського господарства.

 

Порядок сплати ПДФО та ВЗ з розподіленого прибутку

Як роз’яснюють податківці у «Віснику», розподіл чистого прибутку між членами фермерського господарства може здійснюватися за двома показниками: 

  • залежно від внеску до статутного капіталу;
  • від виконання трудової функції.

Якщо членам фермерського господарства виплачується дохід залежно від внеску до статутного капіталу, механізм виплати якого визначається Статутом, виплата зазначеного доходу є виплатою дивідендів. У разі якщо фермерське господарство є платником податку на прибуток, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 5%. Якщо фермерське господарство є платником єдиного податку, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 9%. Але в обох випадках із суми дивідендів ще утримує військовий збір за ставкою 1,5%. У податковому розрахунку за формою №1ДФ такий дохід відображається із ознакою доходу «109». 

Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, у тому числі від розподілу прибутку, що нараховуються фермерським господарством його членам. Такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. У податковому розрахунку за формою № 1ДФ такий дохід відображається із ознакою доходу «127».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»