• Посилання скопійовано

Реабілітаційне лікування працюючих - за новим порядком

З 1 січня 2018 року для проведення реабілітаційного лікування застрахована особа самостійно зможе обирати санаторно-курортний заклад

Реабілітаційне лікування працюючих - за новим порядком

Основними завданнями Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) є реалізація державної політики у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, а також надання медичних та соціальних послуг.

Прогресивний підхід – гроші ходять за людиною – продовжує впроваджуватися в діяльності Фонду. Постановою правління Фонду від 13.07.2017 року № 39 затверджено Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Так, з 1 січня  2018 року для проведення реабілітаційного лікування застрахована особа самостійно зможе обирати санаторно-курортний заклад. Перелік санаторіїв у розрізі профілів медичної реабілітації затверджуватиметься наказом виконавчої дирекції Фонду та оприлюднюватиметься для ознайомлення на його офіційному веб-сайті.

Реабілітаційне лікування проходитиме за такими профілями: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна, медико-психологічна для учасників АТО, після оперативних втручань на органах зору, при порушені перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація.  

Механізм отримання реабілітації для працюючих наступний: на підставі отриманої інформації від закладу охорони здоров’я про потребу в подальшій реабілітації хворого, який перебуває у них на лікуванні, орган Фонду надсилає  санаторно-курортному закладу заяву даної особи для узгодження можливості прийому його в санаторій. У разі отримання згоди укладається тристоронній договір (між застрахованою особою, органом Фонду та санаторієм) із узгодженою датою заїзду.

Договір є документом, що надає право працюючому на отримання послуг із реабілітаційного лікування у санаторно-курортному закладі. У договорі обов’язково буде зазначатися профіль медичної реабілітації, термін лікування (визначається лікуючим лікарем та ЛКК, але не більше 24 днів) та дата початку лікування.

Після завершення хворим курсу реабілітації орган Фонду згідно акту приймання-передачі та рахунку перераховує санаторію вартість фактично наданих послуг з реабілітації (діагностичні та лікувальні послуги, що надаються за призначенням лікаря та за відсутності протипоказань, послуги  з харчування та  проживання). Але слід мати на увазі, що у разі перевищення їх вартості граничних розмірів витрат застрахована особа самостійно буде сплачувати різницю коштів на рахунок санаторно-курортного закладу.

Граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника)), затверджуються правлінням Фонду.

Як і раніше, на весь період стаціонарного та реабілітаційного лікування застрахованій особі видається листок непрацездатності, який з шостого дня непрацездатності оплачується також коштом Фонду.

Алла Чайковська,

начальник відділу соцпослуг

Чернігівського відділення управління виконавчої дирекції ФСС в Чернігівській області 

Джерело: Чернігівське відділення ФСС з ТВП

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»