• Посилання скопійовано

Як нараховувати ЄСВ при звільненні працівниці під час її знаходження у відпустці для догляду за дитиною

Працівниця звільняється під час декретної відпустки. Їй нарахували компенсацію за дні невикористаної відпустки у розмірі меншому мінімальної зарплати. Чи потрібно донараховувати ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску?

Як нараховувати ЄСВ при звільненні працівниці під час її знаходження у відпустці для догляду за дитиною

Пунктом 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ визначено, що базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, - зазначає ДФС у Львівській області.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Cума ЄСВ розраховується як добуток ставки ЄСВ та розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано: 

  • дохід, що не перевищує розміру мінімальної зарплати, та ставки ЄСВ у разі нарахування; 
  • зарплати (доходів) найманому працівнику, який частину місяця перебував у відпустці без збереження зарплати; 
  • зарплати (доходів) найманому працівнику, який частину місяця перебував у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 

Обов’язок нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати за основним місцем роботи також передбачено і у разі, коли працівник працював неповний місяць (перебував на лікарняному, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами). 

Однак, сума ЄСВ розраховується з фактично нарахованої у поточному місяці зарплати незалежно від її розміру у разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи. Але це правило працює тільки у разі звільнення або прийняття працівника посеред місяця. Про це ми писали тут>>

Роз’яснення з цього приводу надано в листі ДФС від 29.01.2016 р. №1394/5/99-99-17-03-03-16

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»