• Посилання скопійовано

Добровільна сплата ЄСВ: яку форму договору використовувати з 01.01.2018 року?

До приведення Інструкції №449 у відповідність до Закону про ЄСВ, органи доходів і зборів повинні використовувати форму Договору, наведену в додатку 5 до Інструкції

Добровільна сплата ЄСВ: яку форму договору використовувати з 01.01.2018 року?

ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що порядок укладання Договору про одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір) врегульовано ст. 10 Закону №2464-VІ та розділом V Інструкції №449 (далі – Інструкція).

Частиною п’ятою ст. 10 Закону №2464 визначено, що Договором може бути передбачена одноразова сплата особою ЄСВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року).

Згідно із внесеними Законом №2148-VІІІ  змінами з 01.01.2018 року сума сплаченого ЄСВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення Договору, помножений на коефіцієнт 2.

В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму ЄСВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої на дату укладення Договору.

У разі бажання особи сплатити ЄСВ за попередні періоди і отримання від неї заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Заява) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції, після перевірки викладених у заяві відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір за формою, наведеною у додатку 5 до Інструкції.

До приведення Інструкції (яка є підзаконним нормативно-правовим актом) у відповідність до норм Закону №2464, існуватиме певна суперечність норм Інструкції нормам Закону №2464 в частині обчислення сум ЄСВ, які необхідно сплатити відповідно до такого Договору.

Слід зазначити, що у разі суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

Отже, до приведення Інструкції у відповідність до Закону 2464, органи доходів і зборів повинні:

  • використовувати форму Договору, наведену в додатку 5 до Інструкції,
  • обов’язково повідомляти платника про те, що у п. 3.3 договору сума ЄСВ, що підлягає сплаті за попередній період відповідно до укладеного договору, зазначається з урахуванням положень частини п’ятої ст. 10 Закону №2464, які набули чинності з 01.01.2018 р.

***

Читайте також:

Нарахування ЄСВ у 2018 році — у запитаннях та відповідях від податківців 

Пенсійна реформа: наслідки для роботодавців та підприємців

Джерело: ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»