• Посилання скопійовано

Новий закон про аліменти допоможе зменшити кількість неплатників – юристи

Експерти відзначають, що краще вчасно заплатити певну суму аліментів, ніж позбавлятися від водійського посвідчення

Новий закон про аліменти допоможе зменшити кількість неплатників – юристи

У середині грудня 2017 року Верховна Рада прийняла законопроект №7277 про посилення захисту прав дітей, у якому був прописаний механізм посиленої відповідальності для неплатників аліментів. 4 січня 2018 р закон підписав президент України. Вступити в силу зміни повинні рівно через місяць з того моменту, тож, на початку лютого 2018 р. міністр юстиції Павло Петренко розповів, що 6 лютого також запрезентують публічний реєстр злісних неплатників аліментів, який буде доступний для громадян України, - повідомляє "Сьогодні. ua"

Згідно з новим законом, злісні неплатники аліментів не зможу виїжджати за кордон, користуватися зброєю та керувати авто. Також їм зможуть призначити до двох місяців соціальних робіт.

Думки юристів розділилися, одні вірять у те, що нові правила суттєво допоможуть зменшити кількість неплатників аліментів, інші ж налаштовані більш скептично й відзначають, що злісні неплатники продовжать шукати різні схеми, щоб нічого не виплачувати.

Катерина Лисчеко, старший юрист, координатор практики сімейного права, Eterna Law, впевнена, що таке посилення допоможе скоротити кількість неплатників аліментів.

"Безумовно, нові санкції через несплату або прострочення аліментних платежів дозволять скоротити кількість недобросовісних аліментозобов'язаних, оскільки раніше чітких санкцій саме за несплату аліментів законодавством не було передбачено", – говорить Лисечко.

Ще однією зміною стало те, що подача позовів про визнання батьківства, зміну місця проживання та інші хитрощі, які активно використовувалося сторонами для затягування розгляду спорів про аліменти, тепер не будуть підставою для зупинки судових процесів, що скоротить терміни розгляду таких спорів. Також у законі сказано, що батько, який утримує дитину і не отримує аліменти більше півроку, буде мати право самостійно (тобто, без узгодження з кожним з батьків) вирішувати питання про виїзд своєї дитини за кордон.

"Безсумнівно, життя батька, з яким проживає дитина, полегшить нововведення, згідно з яким у разі несплати аліментів боржником більше шести місяців батько-власник має право самостійно вирішувати питання виїзду дитини за кордон з метою навчання, проходження лікування або ж відпочинку.

На мою думку, посилення покарання за несплату аліментів скоротить число злісних неплатників, оскільки багато, одумавшись, будуть готові заплатити певну суму вчасно, ніж позбавлятися водійського посвідчення або, наприклад, виконувати громадські роботи, які, як правило, не з легких", – зазначив Олександр Роздорожній, юрист адвокатського об'єднання Suprema Lex.

Роздорожній також зауважив, що нікуди не зникли ризики для батьків, які отримують матеріальну допомогу на утримання дітей, залишитися без належних платежів, тому що боржники розробляють цілі схеми ухилення від сплати аліментів й намагаються обійти будь-які закони.

"Тепер позбавити боржника права керування транспортним засобом, права використання певних видів зброї, а також права на полювання може безпосередньо виконавча служба, яка займається стягненням аліментів", – говорить Роздорожній і додає, що для більш жорстокого покарання працівники виконавчої служби можуть порадити батькові, який утримує дитину, звернутися до поліції або можуть самі звернутися до суду, який зможе залучити неплатника аліментів до виконання загальнокорисних робіт.

***

Читайте також: 

Усі новини на тему>>

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»