• Посилання скопійовано

Особа, яка провадить незалежну профдіяльність, є інвалідом: що з ЄСВ?

ДФСУ роз'яснила, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не можуть звільнятися від сплати ЄСВ як інваліди

Особа, яка провадить незалежну профдіяльність, є інвалідом: що з ЄСВ?

ДФСУ у листі від 22.02.2018 р. №714/М/99-99-13-02-03-14/ІПК нагадує особи, які провадять незалежну професійну діяльність (зокрема, адвокатську діяльність) та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного соцвнеску.

Базою нарахування ЄСВ для них є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума єдиного соцвнеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу , такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

ЄСВ для таких для платників встановлено у розмірі 22% та підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Водночас відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону №2464 підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Отже, цією нормою встановлено окремі категорії платників ЄСВ, які звільняються від сплати єдиного соцвнеску за себе, якщо вони є особами з інвалідністю. Особи, які провадять незалежну професійну діяльність і є інвалідами не належать до цих платників, тому вони нараховують і сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»