• Посилання скопійовано

ПФУ затвердив порядок обчислення ЄСВ, недоотриманого від застосування пільгової ставки для працівників-інвалідів

Пенсійний фонд визначатиме недоотримані суми коштів від застосування пільгового розміру ЄСВ у період до внесення змін до звіту з ЄСВ (додаток 4)

ПФУ затвердив порядок обчислення ЄСВ, недоотриманого від застосування пільгової ставки для працівників-інвалідів

Песійний фонд постановою від 21.02.2018 р.  №4-2 (зареєстрований в Мін'юсті 19.03.2018 р. за №334/31786) затвердив Порядок розрахунку недоотриманої Пенсійним фондом України суми коштів від застосування пільгового розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Встановлено, що Пенсійний фонд визначатиме недоотримані суми коштів від застосування пільгового розміру ЄСВ у період до внесення змін до звіту з ЄСВ (додаток 4). Таке визначення буде здійснюватися з використанням показників звіту щодо нарахування єдиного внеску за пільговими розмірами.

Для розрахунку будуть використовуватися такі дані звітів з ЄСВ: 

- про суму нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за ЦПД, оплати допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, на яку нараховується ЄСВ:

  • підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (у розмірі 8,41%);
  • підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствами УТОГ та УТОС (у розмірі 5,3%);
  • підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю, працюючим особам з інвалідністю (у розмірі 5,5 %);

- про нарахований ЄСВ платниками, зазначеними в попередньому абзаці, у розмірах 8,41%, 5,3%, 5,5%;

- про донарахований та зменшені нарахування єдиного внеску за попередні звітні періоди у розмірах 8,41 відсотка, 5,3 відсотка, 5,5 відсотка;

- ЄСВ, розрахований та відображений у звіті з ЄСВ у розмірі, встановленому частиною п’ятою статті 8 Закону, на заробітну плату, нараховану цими платниками, на яку нараховується пільговий розмір єдиного внеску.

Пенсійний фонд на підставі цих даних щомісяця до 5 числа місяця, наступного за місяцем подання звіту з ЄСВ, здійснюватиме розрахунок обсягів недоотриманих коштів як різницю між коштами, сплаченими за пільговим розміром ЄСВ, та коштами, які були б сплачені цими платниками при застосуванні розміру ЄСВ, визначеного частиною п’ятою статті 8 Закону, за місяць та наростаючим підсумком з початку року.

Постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування. Станом на 25.04. 2018 р. не опублікована.

 

Від редакції

Зверніть увагу! У Порядку йдеться про новий обов'язок роботодавців зазначати у звіті з ЄСВ розмір ЄСВ за ставкою 22% на зарплату працівників-інвалідів, на яку нараховується пільговий розмір ЄСВ. Але змін у Порядок № 435 та форму звіту з ЄСВ цим Порядком не вноситься. 

До того ж вже є роз'яснення ДФС з цього приводу. Згідно з ним, обов’язок щодо відображення таких сум у звіті з ЄСВ настане після приведення Порядку №435 (який є підзаконним нормативно-правовим актом) у відповідність до норм Закону №2464. Про це ми писали тут>>

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»