• Посилання скопійовано

Якщо не вистачає страхового стажу для пенсії — укладіть договір про добровільну сплату ЄСВ

Державна фіскальна служба нагадує, що у разі, якщо не вистачає страхового стажу для пенсії, громадяни можуть оформити договір про добровільну сплату єдиного соцвнеску

Якщо не вистачає страхового стажу для пенсії — укладіть договір про добровільну сплату ЄСВ

ДФС у Львівській області нагадує, що фізособи мають право на добровільну сплату ЄСВ у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

Так, відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 10 Закону про ЄСВ платниками, які мають право на добровільну сплату ЄСВ є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, та не належать до платників ЄСВ, визначених пп. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ, – виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з ч. 2 ст. 10 Закону про ЄСВ особи, зазначені в ч. 1 ст. 10 Закону про ЄСВ, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового держсоцстрахування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового держсоцстрахування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового держсоцстрахування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору (абз. 3  ч. 3  ст. 10 Закону про ЄСВ).

Базою нарахування ЄСВ для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового держсоцстрахування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою ЄСВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов'язковому держсоцстрахуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого ЄСВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (ч. 5 ст. 10 Закону про ЄСВ).

Частиною 6 ст. 10 Закону про ЄСВ визначено, що ЄСВ для осіб, які мають право на добровільну сплату ЄСВ встановлюється у розмірі, визначеному ст. 8 Закону про ЄСВ (крім випадків одноразової сплати, передбачених ч. 5 ст. 10 Закону про ЄСВ).

Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 цього Закону, встановлюється у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

Для укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, передбаченого пп.1 п. 2 розд. V Інструкції №449слід подати ряд документів до ДФС за місцем проживання:

  • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового держсоцстрахування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄСВу) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції №449;
  • копію трудової книжки (за наявності);
  • виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копію документа, що посвідчує особу.

Особи, зазначені у абз. 2 п. 1 розд. V Інструкції №449, а саме члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності), надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.

 

Довідково:

Враховуючи положення п. 5 ст. 1 Закону про ЄСВ та розмір мінімальної зарплати, встановлений Законом «Про Державний бюджет України на 2018 рік», у 2018 році мінімальний страховий внесок за кожен місяць становить 819,06 грн. Для одноразової сплати за попередні періоди згідно з договором про добровільну участь необхідно буде сплатити за кожен місць 1638,12 гривень.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»