• Посилання скопійовано

В яких випадках компенсація вартості житла працівнику не оподатковується ЄСВ?

Податківці нагадали про звільнення від оподаткування ЄСВ вартості компенсації вартості житла працівника та зазначили, на які випадки воно поширюється

В яких випадках компенсація вартості житла працівнику не оподатковується ЄСВ?

Податківці в індивідуальній консультації від 29.08.2018 р. №3755/ІПК/20-40-13-11-11 зазначили, що компенсація вартості житла, переданого у власність працівникам, встановлена колективним договором, належить до видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ (п. 12 розд. II Переліку №1170).

А як бути, якщо житло у користування надає третя особа, а роботодавцем працівнику виплачується компенсація вартості такого користування? Податківці наполягають, що така сума – це складова зарплати працівника. 

Згідно з пп. 5 п. 3 розд. ІV Інструкції №449 Інструкція №5 визначає, які виплати є базою нарахування ЄСВ в частині виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат. 

Відповідно до пп. 2.3.4 Інструкції №5 виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі, а саме виплати, що мають індивідуальний характер (зокрема, оплата квартири та найманого житла, гуртожитків) входять до фонду оплати праці. 

Тому компенсаційні виплати, встановлені колективним договором у вигляді відшкодування вартості оренди житла працівникам, належать до виплат, які відповідно до Закону №2464 становлять базу для нарахування ЄСВ. 

Отже, при компенсації працівникам вартості оренди житла така сума оподатковується ЄСВ на загальних підставах за ставкою 22%.

***

Читайте також: Службовий мобільний зв’язок використано в особистих цілях: чи нараховувати ЄСВ?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»