• Посилання скопійовано

5 методів аналізу виробничого травматизму та профзахворюваності

Які існують методи аналізу виробничого травматизму та профзахворюваності? Консультує Держпраці

5 методів аналізу виробничого травматизму та профзахворюваності

Держпраці в Кіровоградській області розповіла, що для аналізу виробничого травматизму та професійної захворюваності застосовуються такі методи:

1. Статистичний – це метод, який ґрунтується на вивченні кількісної залежності нещасних випадків та професійних захворювань від впливу небезпечних та шкідливих виробничих факторів на базі відповідних актів розслідування.

Аналіз виконується методом математичної статистики, а результати оформлюються у вигляді графіків, номограм, картограм тощо.

У цьому методі можуть застосовуватись такі показники:

Коефіцієнт частоти – Кч = Тх103: N, де:

  • Т – кількість травмованих,
  • N – середньоспискова кількість працюючих (Міжнародна статистикапропонує застосовувати Кч =Тх106:n, де n – фактичне число відпрацьованих людино-годин).

Коефіцієнт тяжкості – Кт = Д : Т, де Д – загальне число днів непрацездатності

Коефіцієнт частоти захворюваності – Кз = Зх100:N, де З – число захворювань

Коефіцієнт тяжкості захворювань – Ктз = Дз х 100:З, де Дз – загальне число днів непрацездатності

2. Технічний – це метод який дозволяє визначити надійність роботи машин, механізмів, що тісно пов’язані з аваріями та травмами.

3. Монографічний – це метод, який полягає у детальному дослідженні виробничого устаткування, технологічних процесів, виробничого середовища, психологічного клімату, обставин,  причин нещасних випадків та професійних захворювань з метою виявлення  небезпечних та шкідливих  виробничих факторів, які були причинами травм та професійних захворювань.

4. Системний – це метод, що базується на принципу цілісності явищ у їх розвитку та взаємозв’язку. Аналізуючи виробничий травматизм та професійні захворювання розглядаються, як правило, зв’язки людина-колектив, людина-виробничий процес, людина-виробниче середовище.

5. Економічний – це метод оцінки витрат на профілактику та втрат у зв’язку з аваріями, нещасними випадками, професійними захворюваннями.

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»