• Посилання скопійовано

Якими є найпоширеніші помилки у виданих листках непрацездатності?

В більшості випадках у листках непрацездатності вказується скорочена назва підприємства та не заповнюється його адреса; не підкреслюється слово «первинний» або «продовження»; не підкреслюється причина непрацездатності; не вказується режим (стаціонарний, амбулаторний тощо)

Якими є найпоширеніші помилки у виданих листках непрацездатності?

Фонд соціального страхування розповідає, що відповідно до ст. 9 Закону України від 23.09.1999 р. №1105-ХІV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон України №1105) одним з основних завдань Фонду соціального страхування України є здійснення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам, у тому числі на підставі інформації з електронного реєстру листків непрацездатності.

Підставою для призначення матеріального забезпечення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, що передбачено вимогами ч. 1 ст. 31 Закону України №1105.

Рішення про призначення матеріального забезпечення приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

Керуючись Законом України №1105 та Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління ФССУ від 19.07.2018 р. №13, комісія (уповноважений) із соціального страхування здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

Перелік підстав, на основі яких комісія із соціального страхування має право відмовити в оплаті листка непрацездатності, зазначені у ст. 23 Закону України №1105. Найбільш поширеними з них є:

  • настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;
  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • порушення режиму лікування застрахованими особами.

Також комісія із соціального страхування підприємства має право звернутися до закладів охорони здоров’я щодо усунення порушень у оформленні листків непрацездатності працівників, які були виявлені під час їх комісійного розгляду.

Порядок і умови видачі, продовження листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх надання визначаються Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом МОЗ від 13.11.2001 р. №455. Порядок оформлення листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом МОЗ від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406.

Найбільш поширені порушення в оформленні листків непрацездатності, за результатами перевірок страхувальників спеціалістами Чугуївського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області, наступні:

  • вказується скорочена назва підприємства та не заповнюється його адреса;
  • не підкреслюється слово «первинний» або «продовження»;
  • не підкреслюється причина непрацездатності;
  • не вказується режим (стаціонарний, амбулаторний тощо);
  • у разі виправлення в листку непрацездатності часто відсутній підпис лікаря або печатка закладу охорони здоров`я «Для листків непрацездатності»;
  • відсутній підпис завідувача відділення в амбулаторних листках непрацездатності при тимчасовій непрацездатності понад 10 днів.

Фахівцями Чугуївського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області проводяться зустрічі в закладах охорони здоров’я з головними лікарями та медичним персоналом стосовно посилення контролю за виконанням вимог нормативно-правових актів щодо порядку і умов видачі, продовження та обліку листків непрацездатності. Організовано та проведено семінари-наради із представниками комісій із соціального страхування. Під час зустрічей проводиться роз’яснювальна робота, обговорюються права та обов’язки комісії. Постійно наголошується на необхідності підвищення відповідальності медичних працівників і застрахованих осіб щодо неправомірної видачі та отримання листків непрацездатності.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»