• Посилання скопійовано

З 25 вересня запрацюють зміни до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ

24 вересня опубліковано, а 25 вересня набере чинності Закон України від 18.09.2019 р. №101-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес»

З 25 вересня запрацюють зміни до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ

23 вересня Президент В. Зеленський підписав Закон України від 18.09.2019 р. №101-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» (законопроект №1080). 

24 вересня Закон офіційно опубліковано в "Голосі України" №181/2019. Відповідно з 25 вересня він набере чинності (дня, наступного за днем його опублікування).

 

Що змінює цей закон?

По-перше, з Кримінального кодексу виключено статтю 205 про фіктивне підприємництво.

По-друге, збільшено розміри штрафів за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів). Так, згідно з оновленою ст. 212 ККУ, умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, карається штрафом:

  • від 3000 до 5000 н.м.д.г. (раніше 1000-2000) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Тож новий розмір штрафу від 51000 до 85000 грн;
  • за ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, - від 5000 до 7000 н.м.д.г. (раніше 2000-3000)  з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Тож новий розмір штрафу від 85000 грндо 119000 грн.

Звертаємо увагу! Для кримінальної відповідальності неоподаткований мінімум доходів громадян встановлюється на рівні податкової соціальної пільги (у 2019 році – 960,50 грн).

Про зміни на основі законопроектів ми розповідали тут і тут. А зараз наш юрист вже готує аналітичну статтю з аналізом цього Закону. А аналітичну статтю з аналізом цього Закону дивіться тут.

***

Читайте також: Як зміни до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ вплинуть на бізнес? 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»