• Посилання скопійовано

Рішення щодо оплати лікарняних може приймати тільки комісія чи уповноважений з соцстрахування

Роботодавець самостійно не може приймати рішення про виплату працівникам допомоги за рахунок коштів Фонду

Рішення щодо оплати лікарняних може приймати тільки комісія чи уповноважений з соцстрахування

ФСС нагадує, що роботодавець самостійно не може приймати рішення про виплату працівникам допомоги за рахунок коштів Фонду. Про це говорить норма ч. 3 ст. 30 Закону №1105. В Закон України №1105 чітко зазначено, що рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування, створена (обрана) на підприємстві, в установі або організації.

Така комісія (уповноважений) виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління ФСС №13.

Права, обов’язки та повноваження комісії (уповноважених) із соціального страхування встановлені п. 2.12.2 та п. 3.1.1 Положення №13. Так, серед іншого, комісія має право розглядати підстави і правильність видачі, заповнення листка непрацездатності, який є підставою для надання матеріального забезпечення; перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності. При порушенні режиму, встановленого лікарем, застрахована особа втрачає право на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду по листку непрацездатності з дня допущення такого порушення.

Комісія (уповноважений) має право приймати рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, вагітності та пологах, на поховання) і надає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо.

До найчастіших порушень в оформленні листка непрацездатності відноситься те, що у реквізиті «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» не зазначається адреса підприємства (установи). Зауважимо, що в самому бланку листка непрацездатності запис щодо місця роботи обмежується лише «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» та не містить графи для заповнення адреси підприємства. Проте відповідно до п. 3.1 Інструкції №532 необхідно вказати назву і місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю).

Листок непрацездатності, який оформлений у порушення Інструкції №532 необхідно повернути працівнику для оформлення листка непрацездатності відповідно до чинного законодавства.

ФСС радить заздалегідь інформувати працівників щодо повної правильної назви та адреси підприємства (установи).

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»