• Посилання скопійовано

Надаєте разову фіндопомогу працівникам: що з ЄСВ?

Не є базою нарахування ЄСВ сума безповоротної фіндопомоги разового характеру

Надаєте разову фіндопомогу працівникам: що з ЄСВ?

«Вісник. Офіційно про податки»

Роботодавці, зокрема підприємства, установи та організації, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, є платниками ЄСВ.

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

За Інструкцією №5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників, входить до фонду додаткової заробітної плати, на яку нараховується ЄСВ (пп. 2.3.3 цієї Інструкції). Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам підприємства у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.31 Інструкції №5). Крім того, така допомога належить до виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ (п. 14 розділу ІІ Переліку №1170).

Таким чином, базою нарахування ЄСВ є безповоротна фінансова допомога, що має систематичний характер та виплачена роботодавцем працівникам, які перебувають з ним у трудових відносинах. Не є базою нарахування ЄСВ сума безповоротної фінансової допомоги разового характеру та безповоротна фінансова допомога, виплачена роботодавцем особам, які не перебувають з ним у трудових відносинах.

Анжелика Роговец,
главный государственный ревизор-инспектор

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»