• Посилання скопійовано

Правила нарахування та виплати декретних: нагадування від Держпраці

Декретні виплачуються відразу за весь період декретної відпустки в найближчий після дня призначення допомоги строк для виплати зарплати

Правила нарахування та виплати декретних: нагадування від Держпраці

Держпраці у Черкаській області роз’яснює питання декретних виплат, якщо у компанії немає соціального рахунку і роботодавець відмовляється їх виплачувати.

Призначення допомоги по вагітності та пологах відбувається на підставі листка непрацездатності, виданого відповідно до наказу МОЗ від 13.11.2001 р. №455. Виплата допомоги здійснюється за місцем роботи в розмірі 100% від середньої заробітної плати і надається відразу за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Згідно зі ст. 32 Закону України від 23.09.1999 р. №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» документи для призначення допомоги по вагітності та пологах комісією з соціального страхування розглядаються не пізніше 10 днів з дня їх подачі, після чого виноситься рішення про призначення коштів або відмову в їх наданні. Про прийняте рішення заявник інформується не пізніше п’яти днів після його винесення.

Порядок фінансування Фондом соціального страхування України страхувальників визначено у ст. 34 Закону України від 23.09.1999 р. №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду. Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви.

Страхувальник відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України.

Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (далі – окремий рахунок), можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

Фінансова допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується відразу за весь період декретної відпустки в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений на підприємстві для виплати зарплати.

У разі не проведення роботодавцем Вам виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на підставі ст. 55, 124 Конституції України, ст. 232, 238 КЗпПст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» Ви маєте право звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву в порядку Цивільного процесуального кодексу України.

Джерело: Держпраці у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»