• Посилання скопійовано

Уряд ініціює збільшення соцгарантій малозабезпеченим сім’ям

У Раді зареєстровано урядовий законопроект №2494, який стосується дітей-сиріт, одиноких матерів, малозабезпечених сімей та самотніх людей, які досягли 80-річного віку

Уряд ініціює збільшення соцгарантій малозабезпеченим сім’ям

25 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №2494 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Проект акта передбачає:

  1. підвищення соціальних гарантій для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю,
  2. уніфікацію принципів надання допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям, 
  3. встановлення адресного підходу для призначення державних соціальних допомог;
  4. запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80 річного віку та потребують постійного стороннього догляду.

Зокрема, передбачається що розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям визначатиметься як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначатиметься з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

При цьому максимальний розмір державної соціальної допомоги, зокрема з урахуванням збільшення її розміру, не може перевищувати прожиткового мінімуму для сім’ї.

З метою сприяння економічній самостійності малозабезпеченої сім’ї непрацюючій працездатній особі з числа членів такої сім’ї, яка бажає провадити підприємницьку діяльність, за рекомендацією державної служби зайнятості може бути надава допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї за рахунок коштів державного бюджету. 

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надаватиметься у розмірі, що становить 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, ― 3,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У разі коли на дитину (на дитину з інвалідністю) виплачуються пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю, відповідно до законодавства), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між 2,5 прожиткового мінімуму (для дитини з інвалідністю, над якою встановлено опіку чи піклування, ― 3,5 прожиткового мінімуму) для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

Одиноким особам, які досягли 80-річного віку, запропоновано надавати соціальну допомогу за висновком лікарсько-консультативної комісії про потребу у постійному сторонньому догляді.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 липня 2020 року, крім підпункту 4 пункту 4 та пункту 5, які наберуть чинності з 1 січня 2020 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»