• Посилання скопійовано

Підприємець перебуває в трудових відносинах: як сплачувати ЄСВ?

Від ЄСВ не звільняються ФОП, які одночасно є найманими працівниками

Підприємець перебуває в трудових відносинах: як сплачувати ЄСВ?

«Вісник. Офіційно про податки»

Фізичні особи — підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та одночасно є найманими працівниками (застрахованими особами), не звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Винятком є тільки фізичні особи — підприємці за умови, що вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону  № 1058.

Відповідно до пп. 4 та 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ  платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ) є ФОП, в тому числі ФОП — платники ЄП, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

ЄВ нараховується:

  • для ФОП (крім ФОП — платників ЄП) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, — на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ);
  • для ФОП — платників ЄП — на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ мінімальний страховий внесок — це сума ЄВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Частиною 5 ст. 8 Закону про ЄСВ для зазначеної категорії платників встановлена обов’язкова ставка ЄВ, що дорівнює 22 %. бази нарахування.

ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ).

 

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ право на звільнення від сплати ЄВ за себе мають ФОП за умови, що вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»