• Посилання скопійовано

Раді пропонують удосконалити законодавство щодо соціального захисту

За законопроектом №2587 фізичні особи зможуть надавати послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній або на непрофесійній основі

Раді пропонують удосконалити законодавство щодо соціального захисту

12 грудня 2019 року нардеп від «Слуги народу» Ірина Борзова зареєструвала у Раді законопроект №2587 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту та надання соціальних послуг».

Основною його метою є удосконалення чинного законодавства щодо соціального захисту, надання соціальних послуг дітям, особам з інвалідністю, невиліковно хворим для дотримання їх прав.

У Законі «Про соціальні послуги» пропонують уточнити, що фізичні особи можуть надавати послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній або на непрофесійній основі.

Послуги фізичної особи, яка надає соціальні послуги догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній або на непрофесійній основі надаватимуться на підставі заяви особи, яка потребує догляду, її батьків або інших уповноважених представників та висновку медичного закладу про потребу у догляді.

Особа, яка потребує соціальної послуги догляду може обрати фізичну особу, яка надаватиме послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній або на непрофесійній основі, незалежно від наявності в неї члена сім’ї або родича, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки і можуть здійснювати догляд.

Під час прийняття рішення стосовно фізичної особи, яка надаватиме послуги догляду, обов’язково має враховуватися думка та побажання особи, яка потребує послуги догляду.

До фізосіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, відноситимуться громадяни України, які відповідають таким вимогам:

  • виповнилося 18 років;
  • відсутня судимість за вчинення умисного злочину, за винятком, якщо така судимість погашена або знята;
  • наявна повна цивільна дієздатність;
  • має стан здоров’я, засвідчений сімейним лікарем, що дає змогу здійснювати догляд;
  • пройшов навчання відповідно до цього Закону.

До фізосіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, відносяться громадяни України, які відповідають таким вимогам:

  • виповнилося 18 років;
  • відсутня судимість за вчинення умисного злочину, за виключенням, якщо така судимість погашена або знята;
  • наявна повна цивільна дієздатність;
  • є членом сім’ї або родичем отримувача соціальних послуг, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду  без здійснення підприємницької діяльності:

  • на непрофесійній основі - 200% мінімальної заробітної плати за догляд однієї особи на місяць. Отримана компенсація не враховується при розрахунку сукупного доходу людини/сім'ї та не входить в довідку про доходи;
  • на професійній основі - 200% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але не більше 360 годин на місяць для догляду одиноких осіб або не більше 260 годин на місяць для осіб, що мають члена сім’ї або родича, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

У разі прийняття цього Закону він набере чинності з дня його опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»