• Посилання скопійовано

ФОП без доходу не будуть сплачувати ЄСВ: прийнято за основу законопроект

За прийнятим у І читанні законопроектом № 2166 ФОПи-"загальносистемники", самозайняті особи та члени фермерського господарства зможуть не сплачувати ЄСВ за місяці неотримання доходу

ФОП без доходу не будуть сплачувати ЄСВ: прийнято за основу законопроект

4 лютого 2020 року на вечірньому засіданні ВРУ прийнято за основу законопроект №2166 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації за колом платників)". Його підтримали 366 нардепів.

Законопроектом пропонується удосконалити норми чинного законодавства України щодо нарахування та сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Зокрема, пропонується внести такі зміни до статей 4 та 7 Закону про ЄСВ:

  1. доповнити перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, особами, які провадять незалежну професійну діяльність якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

  2. звільнити осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

  3. скасувати зобов’язання для фізичних осіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір ЄСВ у разі відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

Згідно з текстом законопроекту, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зауважимо, що цим законопроектом не встановлено правил щодо несплати ЄСВ за "старі" періоди сплячими ФОПами. Ці правила прописані в окремому законопроекті №2190. Про нього ми писали тут. Але цей законопроект поки не розглядався у ВРУ. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»