• Посилання скопійовано

Зустрічайте — електронні лікарняні: прийнято постанову КМУ

Уряд прийняв постанову щодо запровадження електронних лікарняних. «Маємо запуститись вже у квітні», – Дмитро Дубілет

Зустрічайте — електронні лікарняні: прийнято постанову КМУ

Міністр КМУ Дмитро Дубілет повідомив, що сьогодні, 3 березня, Уряд прийняв постанову від 03.03.2020 р. №159, яка стосується запровадження електронних лікарняних.

"Маємо запуститись вже у квітні з простим рішенням, а вже влітку інтегруватись з eHealth та медичними інформаційними системами", - зазначив він на своїй сторінці на Facebook.

Отже, замість того, щоб виписувати лікарняні (офіційно, “листки непрацездатності”) на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням цифрового підпису.

 

Чому це круто (на думку Дубілета)

1. Навколо лікарняних відбувається багато шахрайства. Їх можна купити в інтернеті за 200 грн (погугліть). Бізнес та держава витрачають на фейкові лікарняні мільярди гривень на рік. Тепер, коли вони будуть в електронній формі, підробляти їх без участі лікаря буде неможливо. А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, бо тепер все автоматично фіксується та аналізується у єдиній електронній системі.

2. Громадянам можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний. Лікар ставить строк лікарняного за замовченням і він може закриватись без додаткого візиту (візит потрібен, якщо строк інший).

3. Прибираємо зайву бюрократію. Інформація у фонд та до роботодавця передається автоматично, а без довгого колообігу паперових бланків.

4. Можливо, ви пам’ятаєте новину минулого року, як у країні закінчились бланки строгої звітності для цих листків? З новою системою ці бланки не будуть потрібні.

 

Скільки це коштуватиме державі?

Майже нічого! Бо рішення розроблялося на базі вже існуючого програмного забезпечення Пенсійного фонду, яким і так зараз користуються.

А розробку модулю в eHealth для формування висновків та довідок підтримує EGAP.

 

Мінсоцполітики про електронні лікарняні

За словами очільниці відомства Ю. Соколовської  прийняттям відповідного рішення Уряд фактично знищить корупційні та шахрайські схеми, через які лікарняний можна було купити.

"Вже з квітня кожен лікар, який видає лікарняний повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Тобто паперові бланки з часом відійдуть у минуле. Далі інформація через реєстр в Пенсійному Фонді (ПФУ) буде автоматично передана у Фонд соціального страхування (ФСС) – в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію – оскільки є платником єдиного соціального внеску, а також передаватиметься роботодавцю, який через кабінет страхувальника на Веб-порталі ПФУ побачить, що його працівник оформив тимчасову непрацездатність.

Ідентифікація лікарів у веб-сервісі проводитиметься на підставі переданих МОЗ до ПФУ відомостей про заклади охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної практики. У свою чергу, інформація у МОЗ накопичуватиметься на підставі даних Національної служби охорони здоров’я про укладені договори із закладами охорони здоров’я", - написала Юлія Соколовська.

 

Від редакції

Нагадаємо, що згідно з Постановою КМУ №328  Мінсоцполітики, Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування й НСЗУ повинні були налагодити інформаційну взаємодію своїх систем, аби оформлення лікарняного здійснювалось у електронному вигляді. У них  був встановлений на це строк - до 1 вересня 2019 року.

Після цього протягом трьох місяців Реєстр мав би бути запущено в роботу та відбувався б поступовий перехід від паперової до електронної форми лікарняних. Принаймні такий строк давався МОЗ не лише для того, щоб провести організаційні заходи щодо забезпечення видачі листків непрацездатності з обов’язковим введенням даних в Електронний реєстр листків непрацездатності, а й щоб привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою. Про це все ми писали тут.

Пізніше було офіційне повідомлення  Мінсоцполітики, яке підтвердило затримку його впровадження. Прогнозувалось, що електронні листки непрацездатності з'являться в Україні з 1 квітня 2020 р. 

Сьогодні такі плани підвердив Уряд прийняттям відповідної постанови.

 

  

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»