• Посилання скопійовано

Якщо хворіють і мати, і дитина: хто отримає лікарняні?

Як правило, якщо малолітня дитина (до 14 років) захворіла (зокрема, і в період карантину), то листок непрацездатності для догляду оформлюють на її матір. Але якщо мати захворіла теж, то лікарняні оформлюють на іншу особу, яка фактично здійснює догляд за дитиною

Якщо хворіють і мати, і дитина: хто отримає лікарняні?

Держпраці нагадує: листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною не видають і не оплачують, коли дитина захворіла в період щорічної основної та додаткової відпусток, відпустки без збереження зарплати, відпустки для догляду за дитиною до 3 років або в період творчої та навчальної відпусток (ч. 6 ст. 22п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видають на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більш як 14 календарних днів. Якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка здійснює догляд за хворою дитиною, після закінчення максимального строку листка непрацездатності видають довідку за формою №138/о (пп. 3.3–3.4 Інструкції №455).

Якщо дитина перебуває на стаціонарному лікуванні, то листок непрацездатності надають по догляду за дитиною до 6 років на весь період стаціонарного лікування, а по догляду за важкохворою дитиною від 6 до 14 років, що потребує індивідуального догляду, – на період, визначений висновком ЛКК (п. 3.9 Інструкції №455).

Для догляду за дорослим членом сім’ї та хворою дитиною, старшою 14 років, у разі лікування в амбулаторно-поліклінічних умовах листок непрацездатності видають на строк до 3 днів. Як виняток – залежно від важкості перебігу захворювання та побутових умов цей строк може бути подовжений за рішенням ЛКК, а за її відсутності – головного лікаря, але не більш як 7 к.дн. (п. 3.2 Інструкції №455).

Якщо в сім’ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок непрацездатності. У разі виникнення захворювання у дітей в різний час листок непрацездатності видається в кожному конкретному випадку окремо (п. 3.5 Інструкції №455).

Допомога по тимчасовій непрацездатності в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років, надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання відповідно до ч. 5 ст. 22 3акону №1105.

Джерело: Держпраці у Запорізькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»