• Посилання скопійовано

Чи включається до страхового стажу період відпустки для догляду за дитиною до трьох років?

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску

Чи включається до страхового стажу період відпустки для догляду за дитиною до трьох років?

ФСС на своїй сторінці в Facebook нагадує, що усі працюючі українці в разі настання страхового випадку мають право на виплати і допомоги. Розмір деяких з них залежить від тривалості страхового стажу.

То чи включається до страхового стажу період відпустки по догляду за дитиною до трьох років?

ФСС зазначає, що розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними) залежить від тривалості страхового стажу працівника: він складає від 50% середнього доходу (якщо стаж до 3-х років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років). Тож важливо обчислити його правильно!

Страховим стажем вважається період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Для обчислення стажу використовують дані персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідні довідки форми ОК-5 та ОК-7 про страховий стаж можна отримати онлайн на вебпорталі ПФУ за посиланням www.pfu.gov.ua. Тут ми писали, як зробити це покроково.

Однак відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є виключенням – вона включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Також таким виключенням є отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності).

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»