• Посилання скопійовано

Зупинення/скорочення діяльності на час карантину – не простій! Консультує Держпраці

У зв’язку з можливістю отримання для працівників допомоги по частковому безробіттю у багатьох роботодавців виникло питання: як оформити наказ про зупинення/скорочення діяльності на час карантину, щоб не порушити при цьому КЗпП? Держпраці вважає, що порушення тут немає

Зупинення/скорочення діяльності на час карантину – не простій! Консультує Держпраці

Держпраці у Кіровоградській області нагадує, що до Закону про зайнятість нещодавно внесли нову статтю 47-1. Вона передбачає надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19.

Порядок надання такої допомоги ми докладно розглядали тут і тут. А порядок її обліку та оподаткування – тут і тут.

Відомо, що роботодавці, які бажають отримати цю допомогу, повинні надати центру зайнятості:

  • заяву у довільній формі;
  • копію наказу з датою початку зупинення (скорочення) діяльності;
  • відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний державний орган і мають відмітку в паспорті), у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину;
  • довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Щодо кожного з таких документів у роботодавців виникали питання. Але зараз ми розглянемо проблему з наказом про зупинення (скорочення) діяльності. Адже багато хто з роботодавців шукав згадку про такий наказ в КЗпП і не знайшов. Ми вже не кажемо про скорочення робочого часу у працівників, які претендують на цю допомогу.

Чи не виникне у роботодавця, який складе такий наказ для оформлення допомоги, ризику, що його оштрафує Держпраці за порушення трудового законодавства? Держпраці в коментованому роз’ясненні вважає, що порушень немає!

Підставою для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину є втрата застрахованими особами заробітної плати або її частини, внаслідок вимушеного часткового або повного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ.

Обмеження діяльності суб'єктів господарювання встановлені постановою КМУ від 11.03.2020 р. №211.

Держпраці погоджується, що чинним законодавством про працю не визначена процедура зупинення (скорочення) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ. Але не вважає це проблемою роботодавця. Навпаки, для роботодавця це навіть краще.

Держпраці пояснює, що до цієї процедури не може застосовуватися порядок запровадження зміни істотних умов праці, передбачений ст. 32 КЗпП. Тобто попереджати працівників про зупинення/скорочення діяльності і про скорочення в них через це робочих годин за 2 місяці не обов’язково!

Крім того, на думку Держпраці, зупинення (скорочення) діяльності суб'єктів господарювання, передбачене постановою №211 не є простоєм, визначеним ст. 34 КЗпП.

Зупинення (скорочення) діяльності оформляється наказом власника або уповноваженого ним органу за наявності умов, передбачених постановою №211. 

***

Читайте також:

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»