• Посилання скопійовано

Які найпоширеніші помилки при нарахуванні лікарняних?

Найпоширеніші помилки при нарахуванні лікарняних – неправильне визначення страхового стажу та визначення середньої зарплати

Які найпоширеніші помилки при нарахуванні лікарняних?

Фонд соцстраху в Харківській області повідомляє, що згідно до норм статей 9 та 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. №1105, Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) та його робочі органи відповідно до покладених на них завдань здійснюють контроль за використанням роботодавцями та застрахованими особами коштів Фонду, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, застосовують в установленому законодавством порядку фінансові санкції та накладають адміністративні штрафи.

Станом на 01.04.2020  на обліку  в Харківському міському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області (далі – Відділення) перебувають 181540  підприємств, установ та організацій та фізичних осіб-підприємців, середньооблікова чисельність яких складає  87 тисяч застрахованих осіб.

У І кварталі 2020 року спеціалістами відділу по роботі зі страхувальниками проведено 29 перевірок підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців щодо правильності використання страхових коштів Фонду, в тому числі 11 планових та 18 позапланових.

Сума страхових коштів Фонду, яка охоплена контрольними заходами склала 21169,5 тис. грн.

За результатами проведених перевірок нараховано страхових коштів на суму 351,97 тис. грн, в тому числі:

  • неправомірно витрачена сума страхових коштів – 231,08 тис. грн;
  • штраф за недотримання законодавства про соціальне страхування – 116,09 тис. грн;
  • пеня за несвоєчасне повернення страхових коштів – 4,80 тис. грн.

За даний період згідно із вимогами статті 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення порядку використання коштів Фонду, до адміністративної відповідальності притягнуто 16 посадових осіб страхувальників та накладено адміністративні штрафи на суму 4,08 тис грн.

Сума страхових коштів та адміністративних штрафів за результатами проведених перевірок повернута до Фонду своєчасно та в повному обсязі.

Перевірки страхувальників сприяють підвищенню кваліфікації бухгалтерів, комісій (уповноважених) із соціального страхування в питаннях призначення, нарахування та виплати матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

При проведенні перевірок наголошується на важливість дотримання вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для уникнення помилок при призначенні, нарахуванні та виплаті матеріального забезпечення в подальшому, спеціалісти відділу по роботі зі страхувальниками рекомендують керівникам, головним бухгалтерам та головам комісій (уповноваженим) із соціального страхування підприємств, установ та організацій звернути увагу на найбільш поширені порушення, такі як:

- невірне обчислення середньої заробітної плати, а саме невірне визначення розрахункового періоду, сум заробітної плати та кількості календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді (порушення норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. №1266);

- невірне визначення страхового стажу (порушення норм статті 21 Закону №1105);

- невірне визначення кількості календарних днів, що підлягають оплаті (порушення норм пункту 2 Порядок № 1266);

- надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного сп’яніння, або дій, пов’язаних з таким сп’янінням (порушення норм частини 1 статті 23 Закону № 1105);

- надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем (порушення норм частини 2 статті 23 Закону № 1105);

- призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах по листкам непрацездатності, виданим не у встановленому порядку, а саме які не засвідчені печатками закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності», в яких невірно вказана назва або адреса страхувальника, виправлення не засвідчені підписом лікаря або печаткою «Для листків непрацездатності» (порушення норм частини 1 статті 31 Закону № 1105).

Наголошуємо, що спеціалісти Відділення завжди відкриті для спілкування зі страхувальниками щодо практичного застосування нормативно-правових актів з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування України. Адже цільове використання коштів Фонду є одним із найважливіших факторів, що впливає на ефективність роботи та стабільність Фонду.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»