• Посилання скопійовано

Бізнес просить владу надати допомогу по частковому безробіттю працівникам на час відпусток без збереження зарплати

ФРУ просить владу поширити надання допомоги працівникам, що перебувають у відпустках без збереження заробітної плати

Бізнес просить владу надати допомогу по частковому безробіттю працівникам на час відпусток без збереження зарплати

Федерація роботодавців України звернулася з відповідним листом до Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка.

Програма допомоги по частковому безробіттю, на сьогодні поки э єдиним діючим механізмом стримування масового виходу з ринку праці та збереження робочих місць.

Відповідно до цієї програми право на згадану допомогу набувають роботодавці для виплати її працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції або внаслідок вимушеного зупинення (скорочення) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

За чисельними зверненнями роботодавців існує потреба у підтримці підприємств-виробничників, що оголосили простій виробництва або окремих його дільниць, підрозділів, що є також зупиненням (скороченням) виробництва.

Такі роботодавці зберігають робочі місця, не відправляючи працівників у відпустки без збереження заробітної плати і не звільняючи їх, оплачують 2/3 посадового окладу (тарифної ставки), при цьому розраховуючи на фінансову допомогу з боку держави у цей складний період.

Окрім того, через скорочення обсягів робіт, послуг, товарів багато роботодавців вимушено відправили працівників у відпустки без збереження заробітної плати.

За даними опитування підприємств, що входять до Федерації, 2 000 респондентів з числа підприємств великого та середнього бізнесу повідомили, що кількість працівників, що перебували (перебувають) у відпустках без збереження заробітної плати під час карантину, пов'язаного з пандемією COVID-19 складає:

  • від 1-5% штатної чисельності – 58,8%
  • від 11-20% штатної чисельності – 13%
  • від 21-30% штатної чисельності – 14%
  • від 21-40% штатної чисельності – 14,2%

Підприємства-виробничники, що оголосили частковий простій окремих дільниць, цехів, складають 12% від опитаних.

Тож ФРУ просить звернути увагу, що виділені кошти для виплати допомоги по частковому безробіттю освоюються повільно. Так, станом на 10.06.2020р з коштів у розмірі 4,7 млрд.грн. за ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» освоєно лише близько 231 млн.грн., що складає 5% отриманих коштів на ці цілі. Кошти, виділені за ст.47 Закону України «Про зайнятість населення» у розмірі 110,3 млн. грн., освоєні у сумі 21,8 млн.грн. або близько 20%. Динаміка освоєння коштів, починаючи з 12 травня ц.р., свідчить про те, що кошти не будуть освоєні за час карантину та протягом 30-ти днів після його завершення.

Отже наявний значний фінансовий резерв для можливості поширення цієї програми на підтримку роботодавців, які оголосили простій виробництва (повний або частковий) та на підтримку працівників, які вимушено опинились у відпустках без збереження заробітної плати через скорочення обсягу реалізації продукції, робіт, послуг під час карантину.

У зв’язку з цим, Федерація просить поширити програму «допомога по частковому безробіттю» на зупинення (скорочення) виробництва у разі оголошення простою виробництва (окремих дільниць, цехів, підрозділів), а також у разі перебування у відпустках без збереження заробітної плати працівників під час карантину.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»