• Посилання скопійовано

Особливості нарахування декретних: роз'яснює ФСС

Фахівці ФСС навели правила нарахування декретних залежно від стажу та розміру доходу працівниць

Особливості нарахування декретних: роз'яснює ФСС

Чугуївське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області за 5 місяців 2020 року прийняло від страхувальників на проведення фінансування заяв-розрахунків для виплати допомоги по вагітності та пологах для 72 жінок на загальну суму 1,7 млн гривень за 7866 днів.

Слід зазначити, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тривалість відпустки по вагітності та пологах, за кожен день якої Фонд компенсує втрачений заробіток, складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів), а у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 140 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 70 днів після пологів). При цьому жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів).

Незалежно від тривалості страхового стажу кожна працююча жінка має право на 100% компенсації втраченого заробітку за весь період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Середньоденний розмір допомоги, яка була профінансована Чугуївським відділенням у січні–травні 2020 склав 213,06 грн, що на 24,7% більше, ніж за відповідний період минулого року. Разом з тим спостерігається зменшення на 4356 днів кількості оплачених днів по вагітності та пологах у порівнянні з аналогічним періодом  2019 року та зменшення суми витрат на 412,7 тис. грн.

 Для жінок, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати. Розмір допомоги по вагітності та пологах не може бути меншим за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.                                                   

Чугуївське відділення нагадує, що для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду отриманий листок непрацездатності застрахованій особі необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами.   

Комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється на кожному підприємстві, в установі чи організації будь-якої форми власності, приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах. Документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження.

Протокол засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого передаються бухгалтеру підприємства разом із листком непрацездатності, на підставі чого здійснюється розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах, що фінансується Фондом.

На підставі здійснених розрахунків роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття комісією такого рішення.

Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на окремий поточний рахунок роботодавця, який  виплачує отримані кошти працівнику.

***

Читайте також:    

***

УВАГА!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»