• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ «за» прив'язку прожиткового мінімуму до середньої зарплати за рік

За законопроектом №3515 відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40% у 2021 році та не менше 50% у 2031 році

Комітет ВРУ «за» прив'язку прожиткового мінімуму до середньої зарплати за рік

1 липня 2020 року Комітет Веховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення №3515, а також альтернативний до нього законопроект №3515-1. Члени Комітету проголосували за включення обох законодавчих ініціатив до порядку денного сесії Верховної Ради України та рекомендували Парламенту прийняти за основу Проект Закону №3515.

Прийняття законопроекту №3515 дозволить встановити прожитковий мінімум в Україні у такому розмірі, який реально зможе забезпечити задоволення основних потреб людини в сучасних соціально-економічних умовах, сприятиме підвищенню рівня матеріального забезпечення найвразливіших категорій населення країни, для яких мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, державні соціальні допомоги та інші соціальні виплати є основним джерелом існування.

Передбачається, що прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року. Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40% у 2021 році та не менше 50% у 2031 році.

Як зазначила автор законопроекту №3515, Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, відповідно до Бюджету України прожитковий мінімум до сьогоднішнього дня на одну особу складав 2027 грн, з 1 липня цей показник закладено на рівні 2118 грн, що в 2 рази менше, ніж встановлена мінімальна заробітна плата в країні. Сучасний Уряд опрацював і анонсував збільшення мінімальної заробітної плати до 5, а, можливо, і до 6 тисяч гривен. “Законопроектом закладено, що прожитковий мінімум в країні поступово сягне реальної величини. За моїми підрахунками, це 4686 гривень. Втім, ми не можемо відразу використовувати цей показник при розрахунку Бюджету. Тому в законопроекті є перехідні положення з відповідними розрахунками. Поступово ми будемо готові економічно, макроекономічно підвищити соціальний захист населення. Як і було обіцяно. Але вже не створюючи розриви між реальним прожитковим мінімумом та тим, що використовується при розрахунку основного фінансового документу країни. І людина, нарешті, після довгих років очікування, отримає соціальне забезпечення відповідно до її реальних потреб”, - сказала Галина Третьякова. 

Додатково про хід та результати засідання Комітету можна ознайомитися за посиланням.

 

Довідково:

В Україні паралельно існує два суттєво різних за розмірами прожиткових мінімумів – встановлений у законі про Державний бюджет України на відповідний рік та фактичний, який щомісяця розраховується Міністерством соціальної політики України із застосуванням нормативного методу розрахунку.

Упродовж тривалого часу сформувалася суттєва різниця між розмірами зазначених показників не на користь офіційно затвердженого прожиткового мінімуму. За даними січня – жовтня 2019 року співвідношення затвердженого показника до його фактичного розміру для різних соціальних і демографічних груп населення становило 41,7 - 49,3 відсотка*.

Загалом динаміка такого співвідношення протягом останніх років демонструє високі темпи збільшення розриву між розмірами фактичного та законодавчо встановленого прожиткового мінімуму, що свідчить про активне використання важелів стримування всупереч об’єктивним показникам вартості життя та інфляційних змін реальних споживчих цін на найчастіше вживані переважною більшістю населення країни продукти харчування і товари.

 


* За розрахунками Міністерства соціальної політики України відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум», фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах жовтня 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 3 729 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 4 276 грн), для дітей віком до 6 років – 3 504 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 4 293 грн, для працездатних осіб – 3 862 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 4 797 грн), для осіб, які втратили працездатність, – 3 156 гривень.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»