• Посилання скопійовано

Як підтвердити сплату за інвалідів ЄСВ (для виплати їм зарплати): роз’яснює ДПС

Податківці розповіли, чи поширюються правила перевірки суми сплаченого ЄСВ при виплаті заробітної плати (у розмірі 1/5 від виплачуваної суми доходу) на підприємства та організації громадських організацій осіб з інвалідністю

Як підтвердити сплату за інвалідів ЄСВ (для виплати їм зарплати): роз’яснює ДПС

Коментар до ІПК ДПС від 03.07.2020 р. №2661/6/99-00-04-05-03-06/ІПК

Нагадаємо, що в загальному порядку банки приймають від роботодавців платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується єдиний внесок, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником розрахункових документів про перерахування коштів для сплати відповідних ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум у Порядку №453.

Перевірка сплаченої суми ЄСВ відбувається доволі формально – сплата повинна бути здійснена у розмірі 1/5 від сум, що перераховується працівнику. Нагадування від НБУ про це ми наводили тут.

При цьому, як роз’яснюють податківці у коментованій ІПК, така перевірка не застосовується щодо підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, у яких одночасно:

  • кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50% загальної чисельності працівників;
  • фонд оплати праці  осіб з інвалідністю становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці.

Своєю чергою, такі підприємства та організації повинні самостійно щороку станом на 1 січня надавати банкам інформацію, що підтверджує такий статус.

Інформація, що підтверджує статус підприємств та організацій громадських організацій інвалідів міститься, зокрема:

  • в статуті підприємства, установи чи організації;
  • в рішенні про створення;
  • довідці (витягу) з ЄДРПОУ;
  • листі вищестоящої організації тощо.

Водночас податківці зауважують, що певного граничного терміну подання банку такої інформації не встановлено, однак за його відсутності на поточний рік банк не буде приймати від таких підприємств платіжні доручення на виплату заробітної плати без перевірки сплати ЄСВ у розмірі 1/5 від суми зарплати, що підлягає виплаті.

Також нагадаємо, що разом з перевіркою сплати ЄСВ відбувається і перевірка сплати ПДФО та ВЗ при виплаті доходу. Однак в даному випадку певної суми не встановлено – головне, щоб було наявне платіжне доручення на сплату ПДФО та ВЗ за відповідний період (хоча б на 1 гривню).

 

Що робити всім іншим підприємствам, у яких працюють особи з інвалідністю?

Тим же підприємствам, які не мають статусу громадських організацій інвалідів, однак сума ЄСВ яких до сплати є меншою за 1/5 від заробітної плати (зокрема, якщо працевлаштовано осіб з інвалідністю) варто отримати від податкової спеціальну довідку. 

Надання такої довідки передбачено Порядком №453 і затверджено дві форми:

  • довідка-розрахунок (додаток 1), яка оформлюється для кожної виплати зарплати;
  • довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (додаток 2), яка оформлюється на рік.

Про такі довідки ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»