• Посилання скопійовано

Чи є базою нарахування ЄCВ нецільова благодійна допомога?

Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до заробітної плати, то вона не є базою нарахування ЄСВ

Чи є базою нарахування ЄCВ нецільова благодійна допомога?

ДПС у Луганській області повідомили, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненнями) базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) для платників, які згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 є роботодавцями, визначено суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5 (далі – Інструкція №5).

Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, а відповідно до п. 3.31 розд. 3 Інструкції №5 є матеріальною допомогою разового характеру і, відповідно «іншою виплатою, що не належить до фонду оплати праці», то вона не є базою нарахування ЄВ.

 

Від редакції: Але є випадки, коли податківці можуть довести зворотнє.

Із позиції податківців виходить, що надавати допомогу в один момент всім працівникам або за одним рішенням керівництва, або за однією метою не можна. У такому разі вони будуть стверджувати, що така допомога не відповідає критеріям визнання разової допомоги. Тому при перевірках податківці будуть наполягати на нарахуванні ЄСВ та на оподаткуванні ПДФО та військовим збором вже за зарплатними правилами.

У роботодавців, у штаті яких є тільки один працівник, виникає питання: чи буде вважатися надана благодійна допомога разовою? На жаль, роз’яснення ДПС щодо цього питання немає. Якщо йти за критеріями визнання допомоги разовою, то така допомога в такому випадку надається саме окремому працівнику. Про це слід вказати у наказі про її надання. Про це ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Луганській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»